EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ без милост към Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ без милост към Испания

mail12:30 | 25.05.2010прегледи 845 коментарикоментари 0


МВФ отправи необичайно прямо предупреждение към Испания да направи „радикално преразглеждане” на трудовото си законодателство, да осъществи дръзка реформа на пенсионната реформа и да ускори консолидацията на банките с цел да избегне икономически проблеми по подобие на Гърция, съобщава The Wall Street Journal.
“Времето е от съществено значение,” отбелязват от МВФ в изявление след направен годишен обзор на испанската икономика. Подробности от доклада се очаква да бъдат обсъдени на среща на върха след месец. 
Реакцията на МВФ идва след като испанската Централна банка придоби контрол над изпадналата във финансови затруднения спестовна банка Cajasur. В събота служителите освободиха мениджмънта на Cajasur и се опитаха да убедят изнервените хора, че депозитите им са в сигурни ръце.
Според Централната банка на страната, придобиването подчертава значимостта на задачата, че управляващите трябва да увеличат парите в обръщение на спестовния сектор, засегнат от срива на процъфтяващия преди пазар на имоти в страната.
Дори Испания да успее да приложи по-строгите структурни реформи, които МВФ препоръчва, от фонда смятат, че икономическият ръст на страната ще бъде в границите между 1.5 - 2 % годишно в близките от 3 до 5 години. За тази година от МВФ прогнозират, че испанската икономика ще се свие с 0.4 %, а през 2011 г. ще регистрира ръст от 0.9%.
В момента Испания се бори със срива на продължилия десетилетия бум на пазара на имоти, който вкара икономиката на страната в рецесия и изведе активите на публичния сектор на червено. Слабите бюджетни позиции направиха страната уязвима за подобна на гръцката финансова криза. Силната продажба на държавни активи на Испания, както и на други финансово крехки държави, напомниха на европейските лидери да осигурят огромни финансови резерви за региона по-рано този месец.
Испания, все пак, се различава от Гърция и има определени предимства, като ниски нива на дълга на публичния сектор и традиционно надежден бюджетен баланс. 
МВФ приветства предприетите стъпки на испанското правителство да ограничи разходите и да доведе бюджетния дефицит до 11 % от БВП.
От фонда, обаче, подчертават, че е необходима фундаментална промяна, която да направи испанските компании по-конкурентни. МВФ настоява Испания да увеличи и годините за пенсиониране до 67. МВФ притиска Испания да намали свръхкапацитета на банковия сектор. Спестовните банки са узрели за капитализация, подчертават от фонда, и настояват за приемане на ново законодателство, което да „намали политическото влияние върху банките”.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037