EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ: 1,6% ръст за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: 1,6% ръст за България

mail06:20 | 10.04.2014прегледи 970 коментарикоментари 0


В своя пролетен доклад "Световни икономически перспективи" Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира повишение на БВП на България с 1,6% през настоящата година и ускоряване на икономическия растеж с 2,5% през 2015 г. след "анемичния" растеж от 0,9% през изминалата година. Фондът прогнозира достигане на ниво на икономически растеж от 3,0% към 2019 г. МВФ очаква страната ни да се окаже в дефлация през настоящата година, като прогнозира понижение на индекса на потребителските цени (CPI) с 0,4% след повишение с 0,4% през 2013-а година, преди повишение на инфлацията с 0,9% през 2015-а година. Според МВФ нивото на безработица в България вече удари пик от 13% през миналата година, като през настоящата година ще се понижи до 12,5% и до 11,9% през 2015 г. В същото време балансът по текущата сметка на нашата страна ще достигне дефицит 0,4% от БВП през 2014 г. и до дефицит от 2,1% през 2015 г. след излишък за 2,1% през изминалата година, показват последните прогнози на МВФ.

Розовите обещания на младежа м-р Чобанов

Правителствено решение от днес: Правителството прие Тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020”. Той обхваща периода 2014-2016 г. и основната му цел е да допринесе за постигането на трите стратегически цели на НПР „България 2020” – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.
За постигането на тези цели през периода 2014-2016 г. се предвижда да бъдат изпълнявани мерки, разпределени в осем приоритетни области. За всяка стратегическа цел и приоритет са дефинирани набор от показатели, стойностите на които се актуализират годишно и показват постигнатия напредък. Предварителната оценка на въздействието от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти. Към 2020 г. (т. е. 4 години след края на изпълнението на предвидените в плана за действие мерки) БВП би нараснал с 4,8%, ако планът за действие бъде реализиран с посочените като вече осигурени средства, и с 9,4%, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства. Положителни ефекти ще се наблюдават по отношение на състоянието на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите показват и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 10,4% и 18,4%.

Икономическото възстановяване в страните с нововъзникващи пазарни икономики в Европа ще продължи на бавни обороти през 2014 година, но евентуална нова ескалация на напрежението в Украйна би могла да има значителни отрицателни последици за този регион, прогнозира МВФ, цитиран от Франс прес. "Въпреки положителните ефекти от развита Европа, се очаква възстановяването леко да се забави през 2014 година" в този регион, отбелязва МВФ. Фондът очаква за региона икономически растеж от 2,4% тази година и 2,9% през 2015 година, след като за миналата година е отчетен темп от 2,8%. През октомври МВФ залагаше на растеж от 2,75% в нововъзникваща Европа през 2014 година, припомня АФП. МВФ включва в категорията "нововъзникваща Европа" седем страни членки на ЕС (Полша, Румъния, Унгария, България, Литва, Латвия и Хърватия), както и две извън ЕС (Турция и Сърбия).

МВФ повиши леко прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната, но предупреди за риск от стагнация и дефлация, предаде Франс прес. В пролетните си икономически прогнози МВФ залага на растеж от 1,2% през 2014 година в еврозоната, след като през октомври очакваше 1%. Догодина се очаква растежът във валутния съюз да се ускори до 1,5%. Това подобрение се дължи по-специално на не толкова драстичното намаляване на бюджетните дефицит и на възстановяване на износа, отбелязва Фондът в доклада си. Дори еврозоната да успее да реши определени проблеми, наследени от кризата, рисковете остават, допълва МВФ, изтъквайки вялото възстановяване, инфлацията под целта от около 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ) и финансовата фрагментация. Най-обезпокоителният от всички тези проблеми е нивото на инфлацията, според МВФ. Показателят е под 1% от края на 2013 година, а и редица икономики, които се борят с масова безработица, като Гърция и Испания, трябва да понасят и инфлация около нулата или дори дефлация.

МВФ понижи прогнозите си за световната икономика за тази и идната година на фона на напрежението в Украйна и отслабването на доверието в някои страни с нововъзникващи икономики, предаде Франс прес. Фондът очаква световният брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 3,6% през 2014 година и с 3,9% през 2015 година, което е с 0,1 пункт под януарските прогнози. През 2013 година бе отчетен растеж от 3%. Световната икономика укрепва, но е изправена пред опасност от свръхниска инфлация и изтичане на капитали от нововъзникващите икономики, отбелязва МВФ, цитиран от Асошиейтед прес. Фондът не е променил прогнозите си за растежа в САЩ, където залага на темп от 2,8% за тази година и 3% за 2015 година, допълва АП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg