EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мая Манолова е новият омбудсман

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мая Манолова е новият омбудсман

mail06:50 | 31.07.2015прегледи 2243 коментарикоментари 0


Мая Манолова беше избрана за национален омбудсман с гласовете на 129 депутати. Кандидатурата на нейния опонент Константин Пенчев беше подкрепена от 82-ма народни представители. При тайното гласуване е имало и 12 невалидни бюлетини. След обявяването на резултатите Манолова заяви:

Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да посреща проблемите им на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата. Давам си ясна сметка, че това е трудно предизвикателство. Предстои ми трудна битка за правата на българските граждани, които са ощетени и унизени. Ще се боря за хората с най-тежки проблеми. Предполагам, че една от първите ми срещи ще бъде с Константин Пенчев.

Законът изисква омбудсманът да бъде надпартиен, така че Манолова трябва да напусне БСП и тя го обеща:

Според българското законодателство, новият омбудсман стъпва в длъжност в момента, в който изтече мандатът на предишния – 20 октомври. Мисля, че институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна от партийно-политическата роля. Убедих се, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани в трудна ситуация, трябва да го правя извън партийната дреха.

Депутати от различни партии коментираха, че Мая Манолова е добър парламентарист и в някакъв смисъл ще им липсва в пленарната зала.

Всички депутати от ГЕРБ са гласували или за Константин Пенчев, или са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната. Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов, след като изненадващо ПГ на ГЕРБ проведе едночасово заседание.

В началото на пленарния ден бяха представени номинираните. Корман Исмаилов представи дейността на досегашния омбудсман Пенчев:

Работа в защита на слабите, на потребителите и разбира се, широка подкрепа на неправителствения сектор, който много често страдаше и продължаваше да се бори в сблъсъка си със слабата администрация. Така че групата на РБ издигна убедено кандидатурата за втори мандат на господин Пенчев и се надяваме, че всички вие ще имате възможност да подкрепите за втори мандат господин Пенчев, така че той да има възможността да надгради, да развие това, което постигна през първия си мандат.

Лидерът на БСП Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова:

Изключително е активна в отстояване на интересите на гражданите. По нейна инициатива беше създадена Комисията за работа с гражданското общество – с неправителствения сектор в днешното събрание. Смятам, че има едно изключително качество – независимост, което е изключително важно като смисъл и съдържание на институцията омбудсман, Мая Манолова достойно ще оправдае избора на Народното събрание да отстоява правата и свободите на българските граждани. Благодаря ви.

В социалните мрежи вече се надига вълна на недоволство срещу избора на Мая Манолова.

По материали на БНР и БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg