EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мащабни мерки срещу климатичните промени възможни до 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мащабни мерки срещу климатичните промени възможни до 2020

mail11:16 | 04.11.2009прегледи 1140 коментарикоментари 0


Предотвратяването на опасните последици от климатичните промени на приемлива цена е възможно, само ако се действа рано. Европа ще спечели, ако поеме лидерството, се казва в RECIPE , проучване на Потсдамския институт за отражението на климатичните промени и още четири европейски изследователски институции, с подкрепата на Allianz и WWF.
“Предпазването от климатичните промени е икономически възможно и достъпно”, казва професор Отмар Еденхофер главен икономист на екипа.
В своя доклад учените сравняват три модела на енергийна икономика и ги използват за основа на своите препоръки за европейска климатична политика. Те предлагат различни варианти за намаляване на емисиите на основните замърсяващи сектори – енергетика, производство на цимент и стомана, транспорт и земеделие, като установяват, че мерките срещу глобалното затопляне ще струват само една година забавено икономическо развитие до 2050 г.
Ако не реагираме веднага чрез взимане на адекватни мерки, това ще ни струва поне 46% повече от взимането на мерки сега. 
Проучването показва, че възможностите за мащабни мерки срещу промените в климата ще бъдат напълно изчерпани до 2020 г.
Allianz и WWF създават партньорство за климата през 2007 г., две години след като двете организации си партнират на глобално и регионално ниво, включително в изготвянето на проучвания за цената на риска от промените в климата в Съединените щати. От Allianz смятат, че след като 40% от загубите в застрахователния бизнес се дължат на последици от промените в климата, това е достатъчна причина организацията да работи в тази сфера. 
“Никой друг пазар няма да се разраства толкова бързо и бурно и да привлича толкова големи инвестиции в следващите десет години, колкото пазарът, свързан с климатичните промени и нисковъглеродната икономика”, казва Йоахим Фабер, изпълнителен директор на Allianz Global Investors.
“Но готовността на нашите клиенти да инвестират зависи от добрите условия. Сега е ред на политиците да подсигурят тези условия. Това включва не само сигурни начини за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии, но и пазарни механизми като търговия с емисионни сертификати, система за ограничаване и търговия с емисии, скоростно приемане на европейската директива за насърчаване на възобновяемата енергия, която да гарантира на инвеститорите сигурни тарифи на изкупуване, и повече инвестиции в ниско-въглеродни технологии.”


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054