EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мафията печели милиони от бежанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мафията печели милиони от бежанците

mail17:45 | 18.05.2017прегледи 1458 коментарикоментари 0


Влиятелният клан Арена, който е част от калабрийската мафиотска организация Ндрангета, е присвоявал пари в продължение на повече от десет години. Мафиотският клан е инфилтрирал свои хора в приемателен център за бежанци в южноиталианската провинция Кротоне, където с помощта на една католическа организация е присвоил огромни суми. Според следователите, членовете на клана са прибрали в джобовете си най-малко 32 милиона евро от европейските средства за бежанците. Това е около една трета от парите, отпуснати за приемателния център в периода между 2005 и 2016 година.

"Банкомати на мафията"

В рамките на разследването италианската полиция арестува 68 заподозрени лица от мафиотския клан Арена. Задържани са също така Леонардо Сако, известният в Италия ръководител на помощната организация Fraternita di Misericordia, която официално е управител на бежанския лагер, както и един свещеник. Според следователите, свещеникът е получил 150 000 евро за "духовни консултации" в приемателния център, където са настанени около 1 500 бежанци.

Следователите са установили, че с помощта на пастора и на Леонардо Сако кланът Арена е получавал поръчки за прехраната на бежанците. За Сако се знае, че поддържа отлични връзки с влиятелни хора в италианската политика и във Ватикана. Ръководената от него помощна организация е раздавала поръчки на контролирани от клана фирми за кетъринг, които са представяли сметки за много повече от действителните хранителни доставки. По този начин кланът Арена е спечелил десетки милиони, с които са били закупени недвижими имоти, луксозни автомобили и яхти. "Приемателният център и помощната организация Fraternita di Misericordia са били нещо като банкомати на мафията", заяви в тази връзка генерал Джузепе Говернале, командир на карабинерите.

"Това е само върхът на айсберга"

Към момента в италианските бежански центрове са настанени около 175 000 души. Италианското министерство на финансите изчислява, че тазгодишният бюджет за издръжката им ще възлиза на 3 милиарда евро. От началото на годината досега в Италия са пристигнали 45 000 мигранти, което е с 44 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Рафаеле Кантоне, пълномощник за борбата против корупцията, смята, че случаят с инфилтрирането на мафиоти в бежанския център в провинция Кротоне е само "върхът на айсберга". Последната голяма акция срещу клана Арена беше през 2012 година, когато калабрийската полиция конфискува имущества на стойност 350 милиона евро, сред които и един от най-големите вятърни паркове в Европа./Дойче Веле


Тагове: мафия, бежанци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg