EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Масови уволнения в ОП "Околна среда"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Масови уволнения в ОП "Околна среда"

mail13:15 | 04.04.2014прегледи 1243 коментарикоментари 0


За масово уволнение на експерти от Оперативна програма Околна среда (ОПОС) на Министерство на околната среда и водите съобщава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
В последните дни бяха съкратени над 40 експерта на ОПОС. Официално това е мотивирано с преструктуриране на звената. Но новите звена имат едва с 10 щата по-малко от досегашните. Защо тогава са уволнени над 40 души и откъде ще дойдат липсващите 30, питат експертите?
Според коалицията проблемът е, че сред уволнените има множество разумни и натрупали опит експерти, които са допринесли значително ОПОС да работи по-добре. Една от функциите на тези експерти е да контролират изразходването на европейските средства.
Ще бъде изключително лошо, ако се обявят конкурси за нови служители и бъдат назначени неопитни партийни активисти на управляващите партии. Това се случи вече в регионалните инспекции по околна среда и водите и в дирекциите на националните и природните паркове. Освен че ще намали значително експертния капацитет на звената, това ще създаде и сериозни предпоставки за злоупотреби с европейски фондове. Коалицията категорично не приема становището, че всички съкратени са „калинки“ от предишния кабинет, които трябва да бъдат заменени с „истински експерти“. В случай, че уволнените бъдат заменени с активисти на управляващите партии по познатия ни досега тертип, природозащитниците ще сезират ЕК и ще поискат тя да не отблокира Оперативна програма Околна среда въпреки всички тежки последствия, което това ще има за страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1124