EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мартеници срещу стрес вече на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мартеници срещу стрес вече на пазара

mail14:10 | 25.02.2011прегледи 2494 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Мартеници за здраве, мартеници против уроки, мартеници против стрес, мартеници-филмови герои... 1 март наближава, а с това и трудността да се изберат най-хубавите мартенички за близките и колегите.
Пазарът и тази година предлага разнообразие от модели. Китайските дранкулки отново са на лице- пластмасови маниста, оформени като гривна, гердани или просто усукани конци от изкуствени влакна.
Децата могат да бъдат зарадвани с мартеници-играчки с любимите анимационни герои от филма „Колите”, Спайдър мен и др. Някои от тях направо се лепят. Предприемчивите търговци са помислили и за любителите на турските сериали, предлагайки мартеници с ликовете на актуалните актьори. Такива има не само в София, но и по Черноморието и в Югоизточна България. Помислено е и за напрегнатите работещи хора, на които услужливо се предлагат мартеници против стрес- те се поставят на ръката и при движение издават леко дрънчене. Правят впечатление и все по-големия брой модели на мартеници, доближаващи се до традиционните, които българите от векове подаряват на близките си.
Как обаче да се познае истинската мартеница?
Навсякъде се продават фабрични копия на традиционните амулети, категорични са от Националния етнографски музей при БАН. Именно поради тази причина до 5 март в музея ще има изложба-базар „Мартеници”. Там могат да се видят и купят оригинални произведения от майстори на народните художествени занаяти. Етнографите подчертават, че мартениците не са евтин подарък или неприятно задължение. Те са символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, на обич и доброжелателство. Вплетената в тях символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения, казват от БАН.
Според специалистите изработените от чужд етнос мартеници не носят силата да пазят от зли сили и лоши очи, в тях е вложена чужда идентичност. Тук е мястото да се отбележи, че нанизаните парички и сините мъниста не са кич. Те са били включвани в мартениците за плодородие и против уроки. Друг е въпросът, че много често тези мъниста и дори самите прежди за мартениците са ако не с китайски, то най-малкото с турски произход.
Уникални изработки могат да бъдат намерени не само в Етнографския музей. Достатъчно е да се потърси в интернет, за да се появат резултати за най-различни ателиета, изработващи мартеници. Все повече са и магазините, най-често за облекла, които предлагат по няколко, обикновено ограничен брой, ръчно изработени мартеници, част от тях изключително необичайни и интересни.
Иначе, улиците и ключовите места не само на София, но и на почти всички градове в страната са в бяло и червено.
Извън София
В Чирпан, например, има цели дървета-мартеници. Инициативата е на общината и е за първа година. Именно по-малките градове залагат и на ръчно изработените мартеници, за които подготовката понякога започва от лятото. Според регионалните медии, които цитират местните търговци, евтините китайски мартеници са предпочитани от купувачите. Ниската цена при настоящите икономически условия се оказва решаващ фактор. Но има и ценители, заради които продавачите и тази година предлагат автентични мартеници, макар и на малко по-високи цени.
Варненските издания съобщават за мартеници с ликовете на премиера Бойко Борисов, но също и за предлагане на „рокерски” мартеници с надписи на имената на групи.
Цените на мартениците
А цените на мартениците са в широки граници, като се започне от наистина нереалните 5 стотинки до 20-25 лв.
Най-скъпите мартеници са т.нар. тип офисни. Това са големите модели на Пижо и Пенда.
Веригите магазини, които в последно време заляха най-вече София, също не отстъпват. Във Фантастико например се предлагат мартениците в комплект от 12 броя за 1.19 лв. При това предлаганите мартеници са български, макар и фабрични.
Изводът е един- избор на мартеници има, както на модели, така и според цените.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg