EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Марио Драги:Кризата си отива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Марио Драги:Кризата си отива

mail09:10 | 23.03.2012прегледи 576 коментарикоментари 0


Най-страшното от борбата с кризата в еврозоната остана  назад, заяви в интервю за в. "Билд" президентът на Европейската  централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Най-страшното отмина, ситуацията се стабилизира", посочва  Драги, отбелязвайки, че въпреки това "рисковете засега  остават". "По важни показатели като инфлацията, баланса по  текущите сметки и преди всичко бюджетния дефицит обстановката в  еврозоната изглежда по-добре, отколкото например в САЩ",
изтъква той. Според него в еврозоната постепенно се възвръща  доверието на инвеститорите и вече не е необходимо ЕЦБ да  купува облигации на проблемни държави. "Топката сега е в половината на националните правителства",  отбелязва Драги. "Те трябва да направят валутния съюз  по-устойчив на кризи в дългосрочна перспектива", допълва той. Драги обещава, че ЕЦБ ще предприеме бързи и решителни  действия в случай на заплаха от повишаване на инфлацията. "Ако  прогнозите се влошат, незабавно ще приемем превантивни мерки",  подчертава той, без да уточнява за какви мерки става въпрос. В  същото време Драги отбелязва, че като се има предвид  поскъпването на петрола и повишението на данъците, прието от  много правителства, инфлацията в еврозоната вече месеци наред  остава на равнище от 1,5 на сто. "Германия е пример" за това как да се избегне прекомерно  трупане на дългове, допълва президентът на ЕЦБ. В интервюто Марио Драги защитава и намесата на ЕЦБ в  банковия сектор, без която по думите му той можеше да изпита  финансова суша, предаде Франс прес. ЕЦБ отпусна от началото на декември 1000 милиарда евро  3-годишни нисколихвени кредити на банките чрез две  безпрецедентни операции.
 


Тагове: Драги, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg