EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Маргарин или масло? Зависи от...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маргарин или масло? Зависи от...

mail17:45 | 17.12.2010прегледи 2122 коментарикоментари 0


Въпреки многобройните аргументи „за” и „против” маргаринът си остава един от най-популярните продукти, които присъстват на почти всяка българска трапеза. Независимо от голямото разнообразие на марки, предлагани от местни и чуждестранни производители, пазарът на тази продуктова категория остава сравнително стабилен през последните няколко години – поне що се отнася до запазване на лидерските позиции на основните играчи в тази сфера.
Данните от проведеното проучване показват висока познаваемост на различните марки маргарин, като лидер по този показател продължава да бъде марката „Калиакра” (с 97% обща познаваемост), следвана от две от марките на компанията „Белла България” – „Томми” и „Белла”, които получават респективно 85% и 76% познаваемост на национално ниво. В сравнение с данните от предходната вълна на проекта от февруари 2008 г. всички от изследваните марки бележат спад в този показател. Най-осезаем е спадът при марките „Рама” (с 9%), „Линко” (с 6%); „Томми”, „Белла” и „Флора” бележат 5% спад в общата си познаваемост.
По-ниските резултати на ниво познаваемост на марки маргарин е в пряка връзка с нивата на консумация на продукта през последната година и половина делът на потребителите, които не консумират маргарин, се е увеличил близо 2
пъти – от 6% през 2008 г. до 14% при настоящото изследване за 2010 г. Най-голям спад в нивата на консумация отбелязва марката „Калиакра” (от 77% през 2008 г. на 70% през 2010 г.), „Томми” запазва приблизително същите дялове, а марката „Белла” бележи намаление с 4%(от 27% през 2008 г. на 23% през 2010 г.).
Въпреки по-неблагоприятното си представяне марката „Калиакра” продължава да поддържа значителна преднина пред конкурентите си – в национален мащаб по показателя „Марка, купувана през по- следните 6 месеца” нейният резултат е 2 пъти по-висок в сравнение с резултатите на останалите играчи на пазара.
По отношение на профила на потребителите на различните марки резултатите показват, че „Калиакра” се купува най-вече от хора във възрастовата група между 50 и 59 години в по-малките градове и села на страната, както и от хора със среден доход на домакинството. Марката „Томми” регистрира най-високи резултати сред необвързаните участници в проучването, сред жителите на столицата, както и в средно големите градове на страната (с 50–100 хил.жители). От своя страна третата попопулярност марка („Белла”) е най-често консумирана предимно от представителките на нежния пол, от хора в средните възрастови групи, и то предимно30–39-годишни, в София, както и в другите големи градове на страната (с над100 хил. жители).
Сравнявайки нивата на консумация на маргарин и масло, би могло да се каже, че маргаринът демонстрира предимство. Близо 86% от интервюираните консумират маргарин, докато резултатът на маслото е с 10% по-нисък – 75%. Средната честота на консумация на маргарин е двойно по-висока от тази на маслото. Макар че са доста близки като предназначение, двата продукта демонстрират
сериозни различия в типа на дейностите, които обслужват. Маргаринът е основно предпочитан за мазане, докато за готварски цели, като печене, пържене и приготвяне на различни видове кремове и сладкиши, по-разпространено е използването на масло.
Въпреки широката популярност на категорията сред българските домакинства все още в общественото пространство битуват различни мнения за негативното влияние на маргарина върху здравето, най-вече заради наличието на химикали,натуралността и начина на производство на продукта. В отговор на тези
схващания голяма част от водещите производители ориентираха комуникацията си в положителна насока, представяйки маргарина като здравословна алтернатива на маслото заради растителния произход и добавеното съдържание на витамини.
Сп. Progressive,Христина Николова„Синовейт България”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg