EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Манатарка-гигант в Родопите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Манатарка-гигант в Родопите

mail18:01 | 02.08.2017прегледи 10661 коментарикоментари 0


Манатарка-гигант откриха в местност край Борино, обл. Смолян. Огромната гъба е сред най-големите, намирани в последните години в Родопите. Гъбата, която е намерена от Джевджет Якъбов тежи малко над 2,5 кг., като дължината й е около 30 см., а големината на шапката е приблизително около 45 см.

Манатарката е открита през уикенда, като Джевдежт е бил на гъби заедно със своята съпруга Юлия. Подобни гъби са рядкост за района и се намират в изключително труднодостъпни места, от където хората рядко минават. В момента цената на манатарка първо качество се изкупува за около 8-9 лв. за килограм в Смолянско, като второто качество, каквато е въпросната гъба се търгува за 4 лв. килограма. Пачият крак също се изкупува за около 4 лв. килото.

„В момента има гъба и доста хора берат и припечелват добре. За съжаление, заради метеорологичните условия, манатарката второ качество е доста червива и това влошава качеството при преработката й“, коментираха преработватели от бранша, които изнасят сушена и прясно преработена гъба извън граница. Пазарите за манатарката са главно в Италия, Испания и др./Дарик


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg