EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малцинство, защитавано от Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малцинство, защитавано от Брюксел

mail09:00 | 20.08.2012прегледи 445 коментарикоментари 0


Франция си навлече отново гнева на европейските институции, след като експулсира десетки роми и ги изпрати обратно в Румъния. Европейската комисия обяви, че внимателно ще следи за ново експулсиране на роми от страната, за да се увери, че действията на френските власти не са произволни и дискриминационни. Не се случва за първи път Еврокомисията да е нащрек. Смяната на властта във Франция очевидно не доведе до промяна на политиката спрямо ромите. В рамките на мандата на Никола Саркози, бяха премахнати 500 ромски лагера от покрайнините на френски градове. Париж беше разкритикуван за дискриминация срещу етническо малцинство, а френската политика сравнена с времето на Втората световна война. Основният аргумент на европейските чиновници - Франция не спазва Директивата относно правото на граждани на Съюза да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите-членки.

Факти
Ромите в Европа са 12 милиона.
Само във Франция те са между 15 и 20 хиляди.

Към ромите се прилагат мерки в защита на трудовия пазар в ЕС, въведени всъщност заради присъединяването на България и Румъния през 2007 г. Тогава самата Европейска комисия разпореди страните членки да наложат ограничения за няколко години. Девет държави имат ограничения за български и румънския работници, които важат до 2013. Испания, чийто пазар на труда беше отворен, въведе наново ограничения, оправдавайки се с кризата. Недоволството на ромите, представлявани от съответните организации и обединения в тяхна защита, контрират, че ограниченията са истинска „спирачка за интеграцията на тези европейски граждани”. Сред аргументите е и този, че ако се премахнат трудовите ограничения, ромите ще престанат да работят на черно.

Страните от ЕС разполагат с пари, предназначени за интеграционни проекти. Средствата са част от фондовете за регионално развитие. Брюксел обаче не следи за изпълнението на подобни проекти, а отговорност носят държавите.

Френското правителство ще обсъди тази седмица, дали да премахне ограниченията за достъп до работни места за български и румънски граждани, в това число и роми.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg