EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Малките търговци срещу Закона за горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малките търговци срещу Закона за горивата

mail12:24 | 03.10.2019прегледи 438 коментарикоментари 0


Малките търговци на горива отново са в стачна готовност под наслов "Жълти жилетки". За пореден път те поискаха Народното събрание да приеме промените в Закона за горивата, отменящи непосилните според тях банкови гаранции, които са задължителни при регистрация. Очакваше се новите правила за регистрацията да влязат в сила от 26 октомври. Междувременно обаче, лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе в парламента предложение да промените да се отложат с 6 месеца.

Ако задължението доставчиците да се регистрират при разписаните в закона банкови гаранции влезе в сила в края на месеца, по-голямата част от бизнеса ще бъде блокиран. Това твърдят браншови организации.

Симо Симов - Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: Онези, които не са се регистрирали не могат да купуват. А тези, които не са се регистрирали като търговци не могат да доставят. Дори да има такива, които са регистрирани, не могат да доставят горива на тези, които не са се регистрирали като потребители. Настъпва един хаос на пазара.

Според тях законът е лобистки и обслужва интересите на големите търговци. Затова искат законопроектът за изменение, който готвиха 6 месеца заедно с министерството на икономиката, да бъде гласуван от парламента възможно най-скоро.

Симо Симов - Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: Той премахва онази банкова гаранция, която е непосилна за повечето от нас, от 500 хил., премахва възможността, че трябва всички да покажем 1 млн. лв капитал или имущество.

Освен това настояват земеделците и строителите да не подлежат на регистрация. Според закона това би означавало, че тежките машини от строителните обекти или от полето да трябва да зареждат гориво само от бензиностанции, вместо да се зареждат на място.

Сега малките търговци чакат, за да видят дали следващата седмица парламентът ще приеме предложението на Валери Симеонов. Ако то бъде отхвърлено, заплашват с протести. Ако бъде одобрено, ще използват отсрочката от 6 месеца, за да прокарат своя законопроект.

Срещу отлагането или отмяната на закона за горивата се обявиха големите търговци от Българската петролна и газова асоциация, които държат по-голяма част от пазара на дребно. Те са склонни на компромиси с част от текстовете, които допускат съобразяване на банковата гаранция с оборота на търговеца, но настояват да бъде изваден на светло целият сектор. От Министерството на икономиката коментираха за "По света и у нас", че ще предложат свой алтернативен вариант на закона на следващото заседание на Министерския съвет в сряда. Колко пари губи държавата от нелегалните търговци на горива и ще поскъпне ли бензинът и дизелът до края на годината - вижте в следващия репортаж.

Големите търговци на горива отхвърлиха напълно исканията на дребния бизнес за отмяна на все още невлезлия в сила Закон за горивата.

Валентин Златев, член на УС на БПГА: Истината е една и тя е много проста, има една група бизнесмени, които не искат отлагане на закона, не искат промени, те искат въобще да го няма закона, те не искат да бъдат регистрирани, те не искат да бъдат контролирани, искат да продават там където искат, каквото искат и да не се отчитат на никого, това е ситуацията.

Според данни на бранша държавата губи годишно около 800 млн. лева заради укрити данъци от нерегистрирани продавачи на горива.

Колко голям е сивият сектор?

Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА: Той затова е сив, защото никой не знае колко е голям, но смятаме, че е между 20 и 30%.

От асоциацията коментираха и дали се очаква повишаване на цените на горивата до края на годината след скока от средата на септември заради атаката на петролните кладенци в Саудитска Арабия.

 Живодар Терзиев, председател на БПГА: При липса на някакви сериозни обструкции, смятам, че сме в един плавен ценови сезон, с цялата условност, че ситуацията от 14-15 септември може да се повтори, което е една друга тема.

От асоциацията обясниха още, че ръст на цените би имало само при нелегалните бензиностанции, които ще излязат на светло./БНТ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg