EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малка компания причинила борсовия срив на Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малка компания причинила борсовия срив на Wall Street

mail16:45 | 17.05.2010прегледи 1698 коментарикоментари 1


Брокерската компания Waddell & Reed е заподозряна, че чрез сделка с деривати е предизвикала борсовия срив, който разтърси Wall Street преди десетина дни, съобщава днес германският вестник "Ханделсблат".
Компанията има репутацията на консервативен инвеститор.
Според анализ на данни, проведен от агенция Ройтерс, обаче сделка, направена от компанията, отговаря на характеристиките, които Комисията за фючърсна търговия дава на фактора, довел до кризата.
Комисията отказва коментар.
В следобедната търговия на 6 май индексът Dow Jones на Нюйоркската фондова борса за 20 минути се срина с близо 1000 пункта и след това се възстанови само частично. Това създаде паника в световен мащаб, като властите в САЩ все още разследват причините за резкия спад. Политиците най-вече обвиниха спекулантите и хедж фондовете от Wall Street, че са се възползвали от нестабилността на пазара.
Според данните на Чикагската търговска борса на 6 май малко преди началото на борсовия срив консервативната компания със 70-годишна история  е продала голям пакет деривати на компании, включени в борсовия индекс Standard&Poors 500. Компанията отрича да е планирала да причини пазарни сътресения.
Waddell & Reed, която управлява активи на клиенти за 74 млрд. долара, посочва, че сделката е била направена във връзка с обичайната й дейност по управление на активи.
Брокерите отбелязват, че сделката наистина е била голяма, но не и от първостепенна важност за пазара. Възможно е обаче това е било капката, която е довела до преливане на чашата, отбелязва "Ханделсблат". 



 
Коментари
 
Mario Kronenberg - 18-05-2010 г. 02:24:41

Малка компания,... която управлява активи на клиенти за 74 млрд. долара... Не ми прилича изобщо на малка :)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158