EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Макрон ни подкрепи за Шенген + Борисов в Берлин /видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Макрон ни подкрепи за Шенген + Борисов в Берлин /видео/

mail06:48 | 07.06.2017прегледи 2064 коментарикоментари 0


/Обзор/ Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на българския министър-председател Бойко Борисов да подкрепи усилията на България да се сближи и дори да се интегрира в еврозоната и Шенгенското пространство, когато всички критерии бъдат изпълнени, предаде Франс прес.
България, най-бедната държава в Европейския съюз, към който се присъедини през 2007 г., иска да ускори хода си към приемане на единната валута и води активна кампания да получи подкрепа от членовете на еврозоната, посочва АФП.
"Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят", каза Макрон в изявление пред журналисти.

"Както обявих в предизборната си кампания, аз искам по-голяма европейска интеграция, съчетана с отворени врати за всички страни, които искат да участват в тази интеграция", допълни френският президент след едночасов разговор с българския ръководител. "Забелязах у премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва", каза Макрон в заключение и допълни, че ще посети България преди края на годината.
Ръководителят на българското правителство поздрави Макрон за избирането му в Елисейския дворец. "Благодарение на вашата динамичност ние ще изведем Европа напред. Това ще е единна и силна Европа, но не забравяйте периферията", каза Борисов, цитиран от АФП.

На свой ред Макрон обеща пред Борисов да посети страната ни до края на годината.

„Считам, че направихме един добър разговор по основни теми в Европейския съюз и свързани с нашето председателство“, отбеляза премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той акцентира върху усилията, които страната ни полага за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. „Отчитат се усилията, които сме положили по миграционната тема, за финансовата дисциплина и публичните финанси, и реформите, които сме направили“, добави министър-председателят. Борисов съобщи, че президентът Макрон е приел поканата да посети България – визита, при която той лично ще има възможност да се увери в мерките, които страната ни взима за охрана на сухопътната и черноморската граница на шенгенското пространство. Той уточни, че България може да се разглежда като периферия, но само географски, защото тя е важна за целостта, единството, охраната и защитата на ЕС.

Френският държавен глава, в чиято дипломация основна ос е укрепването на Европа, иска диалог със страните от източната част на континента, както вече се видя при двустранната му среща с полския президент Анджей Дуда в кулоарите на срещата на НАТО на 25 май, подчерта Елисейският дворец.
България ще председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 година. София трябва на първо време да успее да се интегрира във валутно-курсовия механизъм ERM2, т.нар. двегодишна "чакалня" на еврозоната.

България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и от тази гледна точка беше изключително важно да можем да проведем стратегически разговор за дневния ред на председателството и върху приоритетите на Европа в краткосрочен план, добави президентът Макрон. Той обърна внимание върху две европейски теми – подобряването на социалното сближаване и опазването на границите. „България, която поради географското си положение е изложена на натиск, е свършила забележителна работа през последните години, като се изправи пред предизвикателството на мигрантската вълна”, заяви Макрон и изтъкна необходимостта от подобряване на колективната защита на Европа.

България е изпълнила маастрихтските критерии, свързани с управлението на инфлацията и публичните разходи. За сметка на това има незадоволително представяне в борбата с корупцията и средната заплата там е около 500 евро, доста под средната европейска, посочи АФП.

След Париж Борисов пристигна в Берлин - вижте подробности във видеото.

Официалното посещение на министър-председателя Борисов в Берлин ще започне с планирана среща с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер:

"Европа има нужда от Вас и Вашето правителство, Балканите имат нужда от Вас, България има нужда от Вас".

С тези думи президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин. Щайнмайер поздрави премиера Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години. Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия.

„Високо ценим отличните и приятелски отношения с Германия“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. По думите му интензивният двустранен политически диалог е ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес. Българският министър-председател добави, че страната ни ще продължи да разчита на германския опит и ценна подкрепа в приоритетни за България области. Той даде за пример важни теми като подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалното образование.

Премиерът Борисов благодари за разбирането и солидарната подкрепа, която България получава от Германия в рамките на партньорството в ЕС и в НАТО. Той специално акцентира върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. „Убеден съм, че добрите отношения между България и Германия, в духа на традиционното приятелство и споделените европейски ценности, допринасят за реализирането на общата цел - изграждане на силна, стабилна, просперираща и обединена Европа, която да отговори на очакванията на гражданите и успешно да се справи с предизвикателствата“, каза още министър-председателят.

Президентът Щайнмайер прие българския премиер в двореца „Белвю“, който е една от най-известните сгради в Германия, а паркът му се причислява към най-красивите градини. Дворецът подслонява и първия музей за съвременно немско изкуство. От 1994 година „Белвю“ е първото седалище на Федералния президент.

На 7 юни, сряда, премиерът Борисов ще разговаря с федералния канцлер Ангела Меркел.

Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз.

снимки: МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg