EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония с голям интерес към „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония с голям интерес към „Набуко”

mail13:31 | 13.09.2010прегледи 827 коментарикоментари 0


Македонското правителство разглежда всички възможности за включване на страната в проекта "Набуко", съобщава електронният сайт на в. "Утрински весник", позовавайки се на изявление на министъра на икономиката Фатмир Бесими.
Бесими е подчертал, че в Енергийната стратегия на Македония един от основните принципи е диверсификацията на енергийните източници с цел осигуряване на по-стабилно предлагане.
"Македония има интерес да участва в проекта "Набуко", ако съществува такава възможност. Проектът е на компании от страните-членки на Европейския съюз, финансиран е от Европейската инвестиционна банка и Международната финансова
корпорация. Като се има предвид фактът, че са определени учредителите и инвеститорите на проекта, ние трябва да се възползваме от възможностите за транзит през Македония", заявил Бесими. Според него Македония иска да се възползва от всички възможности, за да се свърже с регионалните и международните газопреносни мрежи, пише изданието.
Предвижда се газопроводът Набуко да доставя природен газ от Каспийско море до Централна Европа по маршрут Турция - България - Румъния - Унгария - Австрия, заобикаляйки Русия.
Очаква се реализацията на проекта да възлезе на 9 млрд. евро. В него участват австрийската компания ОМV, унгарската МОЛ, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германската RWE.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg