EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония няма излишно грозде за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония няма излишно грозде за България

mail13:02 | 12.10.2016прегледи 1095 коментарикоментари 0


Тази година няма внос от македонско грозде. Причината е, че в страната реколтата е много малко.  Това коментира пред „Агрозона“  Румен Куков, лозар от с. Катунци, Сандански. Лошото време там доведе до много малко добиви и те нямат количества, които да изнасят. По принцип македонците първо задоволяват собствения пазар, след което излишъкът отива за експорт, като големи количества идват в България.  „При тях също имаше много болести и лошо време. Там не пръскат усилено и няма как да изкарат добри добиви“, коментира Куков.

 В момента в Югозападния район цените нямат повишение спрямо предишни години. „Спекулира се, че са по- завишени, но това е нормалната стойност за района“. В другите части на България традиционно килограмът е по- евтин. „Тук широката мелнишка се продава за 0, 80 лв. килограма, докато кабернето и мерлото вървят по 1 лв. Това е и стойността, от която производителите започват реално да печелят, иначе просто избиват вложеното“, коментира лозарят.

Гроздето в района вече е прибрано. Добивът е между 800 кг. и 1000 кг. от декар. „Реколтата е като миналогодишната, но това е заради усиленото пръскане по лозята. Тези, които не пръскаха, добиха нищожни количества, заради лошото време и многото болести“.  Качеството е изключително добро. Захарността е много висока – над 22 % за Широката мелнишка и над 24 % за Каберне и Мерло.

 В момента най- големият проблем на лозарите в Санданско е, че местният винпром не изкупува тяхната продукция. „ Наскоро той беше приватизиран и се води тотално объркана политика. Работи се само с местни суровини – внасят реколтата от Македония, Португалия, та дори и Нова Зеландия“. За сметка на това българските производители се чудят как да пласират произведеното, коментира Румен Куков. „Без винпром ние няма къде да караме продукцията си. 90 % от хората трябва да разчитат на частни продажби и да влязат в „сивия сектор“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg