EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ: Търсенето на петрол ще намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: Търсенето на петрол ще намалява

mail11:30 | 15.08.2023прегледи 484 коментарикоментари 0


Растежът на търсенето на петрол през идната година ще бъде по-слаб, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в най-новия си месечен доклад за състоянието на петролния пазар, предаде Ройтерс.

От МАЕ обясняват, че ревизираните надолу очаквания за търсенето се дължат на неблагоприятните макроикономически условия, на забавящата се инерция на възстановяването след пандемията и на нарастващото използване на електрически превозни средства.

Според МАЕ растежът на търсенето на петрол ще отслабне до 1 милион барела на ден през 2024 г. Това представлява спад със 150 000 барела на ден спрямо предишната прогноза на базираната в Париж международна организация.

"Глобалните икономически перспективи остават предизвикателни на фона на растящите лихвени проценти и по-затегнатото банково кредитиране, притискащи бизнеса, който вече трябва да се справя с бавното производство и търговия", посочват експертите на МАЕ.

През 2023 г. глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне с 2,2 милиона барела на ден, подкрепено от летните въздушни пътувания, повишеното използване на петрол в производството на електроенергия и нарастващата нефтохимическа продукция в Китай, пише още в доклада. Прогнозата до голяма степен остава непроменена от предишната оценка на МАЕ.

Очаква се световното търсене на черно злато да достигне средно 102,2 милиона барела на ден през тази година, като Китай представлява повече от 70 процента от растежа, въпреки опасенията около икономиката на най-големия вносител на петрол в света.

Търсенето достигна рекордните 103 милиона барела на ден през юни. Според МАЕ през август може да се наблюдава нов подобен пик.

Вчера ОПЕК прогнозира в най-новия си месечен доклад, че дневното световно потребление на петрол ще се увеличи с 2,4 милиона барела тази година - до средно 102 милиона барела на ден. За 2024 г. се прогнозира допълнително увеличение с 2,2 милиона барела на ден.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg