EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МАЕ: По-слабо търсене на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ: По-слабо търсене на петрол

mail17:40 | 13.08.2019прегледи 792 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за растежа на търсенето на петрол през настоящата година, визирайки по-слабите перспективи пред глобалната икономика.

Според последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година с 1,1 млн. барела на ден, което е със 100 хил. барела по-малко, отколкото предишните прогнози и след растеж на потреблението през 2018-а година с 1,2 млн. барела дневно. Това представлява трето поредно намаляване на прогнозите на МАЕ в рамките на последните четири месеца.

Агенцията отбеляза, че търсенето на важната енергийна суровина през периода януари - май тази година се е увеличило с едва 520 хил. барела дневно, като това е най-слабият растеж от първите пет месеца а 2008-а година насам и е в резултат на растящите сигнали за забавяне на световната икономика и на ескалиране на търговската война САЩ-Китай.

За 2020-а година се очаква растеж при петролното потребление с 1,3 млн. барела на ден, което е с 50 хил. барела по-малко от прогнозата през юли.

"Перспективите за глобалното търсене на петрол са нестабилни на фона на нарастващите признаци на икономическо забавяне. Ситуацията става още по-несигурна с по-голяма вероятност за нова низходяща ревизия на прогнозите, отколкото за тяхна ревизия в посока нагоре", отбеляза МАЕ.

Според агенцията шансовете САЩ и Китай да постигнат търговска сделка са се влошили през последните няколко месеца и се появяват "нарастващи доказателства за икономическо забавяне". Отношенията между САЩ и Китай могат да доведат до по-слаба глобална търговия, което означава, че търсенето на петрол ще намалее, добави институтът и посочи, че "ситуацията става все по-несигурна".

Международната агенция по енергетика посочи, че новите данни показват низходяща ревизия на данните за търсенето на петрол от Индия, Саудитска Арабия, Корея и няколко европейски страни, а предварителните данни на САЩ показват по-ниско търсене на моторни горива в началото на пиковия сезон на шофиране, който е през лятната ваканция. От друга страна, търсенето на петрол в Китай беше преразгледано леко нагоре.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg