EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ - търсенето на петрол спада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ - търсенето на петрол спада

mail12:00 | 13.08.2012прегледи 514 коментарикоментари 0


Международната агенция за енергията (МАЕ) понижи значително прогнозите си за световното търсене на петрол през 2012 и 2013 година заради слабия икономически растеж, високите цени на черното злато и намаляването на потребностите от суровината в Китай и САЩ, предаде Франс прес.
EconomyNews.bg припомня, че на 9 август ОПЕК направи точно обратната прогноза – че светът през 2013 година ще увеличи чувствително потреблението на петрол. И така какво още обаче казва МАЕ?
"Велият икономически растеж би могъл да ограничи растежа на търсенето на петрол с 0,9 милиона барела дневно през 2012 година и с 0,8 милиона барела дневно през 2013 година", което е съответно с 0,3 и 0,4 милиона барела по-малко от предишната прогноза, посочва организацията, защитаваща енергийните интереси на развитите страни в месечния си доклад.
Този слаб растеж се обяснява с все още високите цени на петрола наред с посредствена икономическа конюнктура, подчертават експертите на МАЕ, чиято централа се намира в Париж. Според новите прогнози на МАЕ общото търсене на суров петрол в света се очаква да бъде 89,6 милиона барела дневно през 2012 година и 90,5 милиона барела през 2013 година, като нарастването на търсенето се дължи основно на нововъзникващите пазарни икономики.
Признак за забавянето на растежа - търсенето на петрол през юни в двете основни страни потребителки на суровината - САЩ и Китай - бе преразгледано към спад с близо 0,2 милиона барела дневно за САЩ и с 0,6 милиона барела за Китай. Този спад за двата гиганта, които потребяват една трета от черното злато в света, е причината "за още по-голямо понижение на прогнозата за търсенето", подчертава МАЕ.
За четвърти път от началото на 2012 година МАЕ преразглежда към спад прогнозите си за търсенето на петрола след януари, февруари и юни. Предвижданията бяха завишени само веднъж - през май, припомня АФП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg