EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

М-р Петкова: АБВ манипулира обществото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М-р Петкова: АБВ манипулира обществото

mail16:39 | 05.06.2016прегледи 1405 коментарикоментари 0


"Резултатите от работата на правителството в енергийния сектор са налице, но ясната визия за развитието на сектора не се харесва на всички политици в България". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в отговор на отправени от ръководството на политическа партия АБВ обвинения за непрозрачно управление. По-рано през деня Румен Петков от АБВ и Драгомир Стефанов от движение "Гергьовден" поставиха към ръководството на Министерството на енергетиката въпроси, свързани с посещението на екип от МЕ в Япония, сключения от БЕХ заем за мостово финансиране и развитието на арбитражното дело за АЕЦ "Белене".

В отговор на поставените въпроси министър Петкова обобщи, че положителните резултати за стабилизиране на енергийния сектор са забелязани и от Европейската комисия. "Неотдавна при посещението си у нас комисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете даде висока оценка на усилията ни в тази област", посочи Петкова. По нейните думи задкулисни разговори може и да са се водили в миналото, но не и в мандата на настоящето правителство. "Ние работим прозрачно и спазваме законите", подчерта тя.

Енергийният министър обясни, че българска делегация е била на посещение в Япония на база на подписан през 2012 г. Меморандум за сътрудничество. В него е посочено, че всички срещи, които се провеждат съгласно този Меморандум, са правно необвързващи. "Така че в рамките на това посещение не са поемани никакви ангажименти за обвързване на БЕХ по каквито и да било проекти", изясни Петкова. Тя категорично заяви, че служители на Министерството на енергетиката, както и на БЕХ и неговите дъщерни дружества, не са посещавали Сингапур.

По повод намерението на АБВ да сезира Европейската комисия за нарушаване на Закона за обществените поръчки при разговорите с корпорация Тошиба, министър Петкова изтъкна, че няма стартирана обществена поръчка, защото не са поемани никакви ангажименти. Тя окачестви твърденията на АБВ и Гергьовден като манипулативни и целящи смут в общественото пространство.

По отношение на кредита, който изтегли БЕХ, за да плати НЕК на двете американски централи, енергийният министър припомни, че договорите за преференциално изкупуване на електроенергия от тях са сключени през 2001 г., а в периода между 2002 и 2009 г. са подписани редица анекси, с които се поемат допълни ангажименти - учредява се особен залог върху вземанията на НЕК, има писма за подкрепа и от държавата. "Ако НЕК не беше се разплатила с двете централи, държавата трябваше да плати 3 млрд. лв. неустойки, заради неизпълнението на договорите", посочи Петкова.

В отговор на въпроса как са били избрани кредитните институции, предоставили заема и защо не е спазен ЗОП, енергийният министър беше категорична, че обвиняващите следва първо да се запознаят с изискванията на ЗОП, а не да се заканват да сезират ЕК за неспазването му. "БЕХ не попада в приложното поле на ЗОП, но има утвърдени правила за това как холдингът да извършва разходите си и тези правила са спазени", допълни Теменужка Петкова. По отношение на спекулациите, че заемът ще се отрази на цената на тока, тя поясни, че единствено лихвата по кредита се признава за разход, а тя е по-ниска от намалението по преференциалните цени, договорено с двете американски централи. Тя допълни още и че с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар, договорите с двете американски топлоелектрически централи отново ще бъдат преразгледани.

Пред журналистите министър Петкова коментира и изненадата си от поставянето на въпроса за необходимостта от правна защита по арбитражното дело за АЕЦ "Белене". "Става въпрос за търговски спор между две компании и няма нищо по-естествено от това да имаме адекватна правна защита. Ако някой не иска интересите ни да са защитени, нека го каже ясно", призова енергийният министър.

По отношение на евентуалното изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", министър Петкова отново заяви категоричната и последователна позиция на правителството, а именно – параметрите за нова ядрена мощност са ясно записани в програмата на правителството. Там е предвидено, че такъв проект може да се реализира само, ако не се изисква държавна гаранция, при наличие на стратегически инвеститор и без договор за преференциално изкупуване на енергията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886