EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лютовата къща на "ЕКСПО Шанхай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лютовата къща на "ЕКСПО Шанхай"

mail11:00 | 14.06.2010прегледи 1894 коментарикоментари 0


Най-мащабният панаир в света  "ЕКСПО Шанхай"се организира от 1 април до 31 октомври под мотото "По-съвършен град, по-добър живот". Наричано от медиите "Икономическата Олимпиада", изложението събира постиженията на 192 държави и 50 международни организации в областта на индустрията, науката, технологиите, културата и очаква над 70 милиона посетители. Повече от 500 000 посетители предвиждат през днешния ден организаторите.
Тазгодишното "ЕКСПО Шанхай" е най-мащабното изложение, организирано досега. Площта му е два пъти по-голяма от площта на Монако и 20 пъти по-голяма от площта на предишното изложение в испанския град Сарагоса /през 2008 година/. За изложбена площ са отделени 5,3 квадратни километра край двата бряга на река Хуанпу. След закриването му, тя ще се превърне в първия "зелен дроб" на Шанхай - като парк и залесена площ.
За първи път акцент в изложението е "Зелената тема" и експозицията се саморекламира като първото екологично и "зелено" ЕКСПО. Като част от съоръженията е построена най-голямата слънчева електроцентрала в Китай, а за транспорт се предлагат
превозни средства с нулеви емисии на вредни газове.
Българският щанд е с площ от 324 кв. метра е в Зона "С" на общия Европейски павилион. Темата на представянето ни е "Град със споделено наследство". Улиците, еркерите и чардаците на възрожденската архитектура на "Лютовата къща", се преплитат с претвореното наследство от 12 културни пласта и филмовия образ
на съвременния град /и модерния стил на живот/. Еко-линията на изложението е загатната със зеленината в долната част от фасадата, а националната ни идентичност - с трибагреника в горната й част.
България традиционно участва на международните изложения ЕКСПО, включително на последните - в "Сарагоса ЕКСПО 2008", ЕКСПО 2005 в Аичи, Япония, ЕКСПО 2000 в Хановер и ЕКСПО 1998 в Лисабон. Представянето на страната ни е финансирано с          
2 231 650 лв, от които 1 321 650 лв. от бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и 910 хил. лв. допълнителна финансова помощ от китайската страна.    
Подготовката, организацията и координацията на българското участие се осъществяват от "Международен панаир Пловдив". Анимацията за Деня на България на панаира е поверена на ансамбъл "Тракия".

България има огромен потенциал да привлече китайски инвестиции в сферата на телекомуникациите, информационните технологии, чистите енергийни технологии и оборудването за електромобили. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на посещение в Китай по повод Националния ден на България на световното изложение EXPO 2010 в Шанхай – 14 юни, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетика. „Привличането на инвестиции и насърчаване на развойната дейност и иновациите са основни приоритети в икономическата политика на българското правителство", подчерта министър Трайков. Според него силният растеж на китайската икономика, независимо от кризата, се дължи на нарастващия дял на иновациите и България трябва да използва шанса да развива конкурентоспособността си, като привлече нови китайски инвестиции и индустриално ноу-хау. През последните години БВП на Китай нараства с бързи темпове от 10-11% годишно, като въпреки световната финансова и икономическа криза, през 2009 г. достигна 4.9 трил. долара, което е ръст с 8.7% на годишна база. Финансовите приходи за годината се равняват на 1 трил. долара, което е с 11.7% повече спрямо 2008  г.
Възможности за осъществяване на съвместни проекти и инвестиции има още в областта на текстилната промишленост, инфраструктурното строителство, хранителната промишленост, селското стопанство и туризма. Министър Трайков представи проекта за изграждане на съвместна индустриална зона в България, която ще създаде необходимите предпоставки за привличане на големи китайски инвеститори.  Предвижда се зоната да се намира край София, в Божурище.
В първия ден от визитата си министър Трайков посети Центъра за изследователска и развойна дейност на «Хуавей Технолъджис» - една от най-динамично развиващите се китайски високотехнологични компании и световен лидер в телекомуникациите. Фирмата има офис в България и изпълнява проекти за трите мобилни оператора. Обсъдени бяха възможностите за разширяване на инвестициите и реализирането на проекти в сферата на зелените иновации. Чистата енергия и енергийната ефективност бяха във фокуса на разговорите с мениджмънта на BYD – водещ производител на батерии в света. Министър Трайков тества  новия сериен модел на електрически автомобил с автономни варианти за задвижване (електрическа и бензинова система). С едно зареждане той може да измине до 350 км. Компанията има стратегия за навлизане на европейския пазар и България ще се бори да привлече част от производството на оборудване за електромобили, съобщи още министър Трайков.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg