EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Лукойл" ще работи и с ирански петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лукойл" ще работи и с ирански петрол

mail12:55 | 03.06.2016прегледи 1098 коментарикоментари 0


Руската петролна компания "Лукойл" планира да подпише дългосрочен договор за доставка на ирански петрол в своите рафинерии. Това съобщи пред журналисти във Виена президентът на компанията Вагит Алекперов след срещата си с министъра на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане, предаде ТАСС.

"В близко бъдеще ще разработим формула за суап сделки и цялостен дългосрочен договор за доставка на петрол за нашите рафинерии”, допълни Алекперов.

Той обаче не назова възможните обеми на доставките, неизвестни са все още и нуждите на Иран. Но, по думите му, преди въвеждането на санкциите срещу Иран компанията е доставяла до два милиона тона петрол годишно.

"Лукойл" се интересува от търговски операции в Иран. В миналото бяхме най-активни в търговията на територията на Каспийско море. Доставяли сме и бензин, и керосин за Иран. И отново ще бъдем най-големият оператор в Персийския залив”,  каза Алекперов.

В Европа, "Лукойл" притежава две рафинерии в България и Румъния, рафинерия комплекс ISAB в Италия, както и дялове в рафинерии в Холандия. Според иранския вестник The Financial Tribune, сделките на Иран с европейски компании са за износ на общо 4 милиона барела, от които 2 милиона са предназначени за руската компания "Лукойл" и испанската CEPSA. В същото време "Лукойл" купува нефт за рафинерията в Румъния.

"Лукойл" планира през септември да представи в Техеран меморандум за разработването на нови находища в Иран.

"Лукойл" има две споразумения с Националната иранска петролна компания. Те включват проучването на няколко области. В момента получаваме материали, които ще позволят да се направи икономическа оценка. Този документ ще залегне в основата на меморандума", уточни Алекперов.

Алекперов отказа да назове областите преди подписването на документа, но отбелязва, че две от тях са действащи и става дума големи "многомилиардни проекти."

"Лукойл" очаква до края на годината Иран да приеме закон, който да допуска участието на чуждестранни инвеститори в петролните си полета.

Министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане заяви, от своя страна, че на разговорите с „Лукойл” са обсъждани пет находища.

По-рано беше съобщено, че руските компании "Роснефт", "Лукойл" и "Зарубежнефт" се борят за правото да развият нефтено находище в югозападен Иран. "Газпром нефт" също заяви, че се интересува от нови проекти в Иран.

Иранските власти очакват, че международните петролни компании ще инвестират сериозно в петролната индустрия на страната след падането на санкциите. През ноември 2015 г., Иран проведе международна конференция, посветена на нови договори с чужди компании за производство на петрол в 52 области, включително с руските "Роснефт", "Лукойл", "Газпром нефт" и "Татнефт".

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД е най-голямото предприятие на Балканския полуостров по преработвателни мощности на нефт. Тя има капацитет за първична преработка на 9,5 млн. тона петрол годишно. По официални данни около една трета от петрола в бургаската рафинерия не е руски и представлява добавка от по-висококачествени сортове, идващи традиционно от Азербайджан и Ирак. Иранският петрол също е от т.нар. леки или сладки типове като американския West Texas Intermediate.

От своя страна Иран от дълги години изпитва недостиг на горива, защото не разполага с нужните собствени мощности да преработва петрол. След падането на ембаргото в началото на тази година едни от първите нови сделки бяха именно да се увеличи вносът на готови бензини и горива за Иран.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg