EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Лукойл" ще плати 500 млн.лв. данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лукойл" ще плати 500 млн.лв. данъци

mail12:05 | 23.10.2023прегледи 408 коментарикоментари 0


Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци.

Това съобщи съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Кирил Петков и Атанас Атанасов също присъстваха, каза Пеевски.

„Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски.

Той съобщи, че ще внесат законово изменение, че ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Целта е всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл", обясни Пеевски. 

Той съобщи, че петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят  ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Уточнихме се за проблема с „Трансгаз“ ("Булгартрансгаз" б.ред.), с 20-те лева, как ще бъдат събирани, и че има риск да се фалира "Трансгаз", каза Делян Пеевски. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция „Митници“, но, ако „Трансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси Министерството на финансите, в лицето на „Митници“, директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество, обясни той.   

Пеевски съобщи, че вече няма да има нотификация, както изисква законът сега, за събирането на таксите във фонд "Сигурност на енергийната система". С преодоляването на ветото ще можем да ги събираме веднага, допълни той. 

Ще направим промяна в закона, така че от януари назад да съберем таксите, което е 1 млрд. лв., каза Делян Пеевски. Ползите от тази среща са, че първо, ще приберем над 500 млн. лв. от данъци, второ - ще приберем над 1 млрд. лв. за българските граждани от „Лукойл“, които на практика не бяха платени от тях, добави той.

Ако „Лукойл“ си спазват ангажиментите и внесат данъците, и започнат да си плащат таксите, дерогацията остава, защото тогава ще бъде полезна за българските граждани, каза Делян Пеевски. Той посочи, че българското правителство е извоювало тази дерогация, за да се помага на българските граждани, а не една компания да има несъразмерна печалба, с която да финансира войната в Украйна. 

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) припомни, че според приетия през януари закон 70 на сто от разликата между уралския нефт и сорта "Брент" трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на компенсации.

Той посочи, че в началото на август са направили калкулация колко лева не е внесъл „Лукойл“, тъй като не се изпълнява законът от два поредни кабинета, и се е оказало, че сумата е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната правеше по 0,73 лв., които хората трябваше да получат за всеки литър бензин или дизел от януари, обясни той.

„Ще вземем от „Лукойл“ един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсация за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лв., а след компенсация ще струва 2 лв., 2 лв. и стотинки“, коментира Добрев.

Той изрази надежда, след като преодолеят ветото в петък и промените в Закона за енергетиката бъдат публикувани в "Държавен вестник" във вторник, кабинетът да си спази обещанието и да започне компенсации.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg