EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лукойл си призна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лукойл си призна

mail17:30 | 10.08.2011прегледи 659 коментарикоментари 0


Петролната компания Лукойл си призна пред руската служба за борба с монополите, че в края на 2010 г. и началото на 2011 г. е предлагала дизелово гориво по завишени цени. Компанията не само се е признала за виновна, но и доброволно е поправила нарушението, съобщи darikfinance.bg.
Лукойл има простъпки и на пазара на авиационен керосин, по който руските антимонополни служби провеждат отделно разследване. Интересно е, че „руското КЗК“ се активизира след изрична заповед на премиера Владимир Путин да се „въведе ред“ на пазара на горива, заповед придружена от директно напомняне за нефтените компании, че продават продукцията си по твърде високи цени.
За добро или лошо, авторитетът на българския премиер се оказва значително по-слаб по отношение на Лукойл. В момент, когато цените на нефта се сриват на световните пазари – но и дни след като съдът отмени опита на митниците също да „въведат ред“ по отношение на рафинерията в Бургас, Лукойл Нефтохим предлага своите горива по железни цени.
От повече от седмица литър масов бензин се продава на бензиностанциите на Лукойл за 2.47 лв., толкова струва и литър дизел. Лукойл все пак в последните дни помага на България да се изкатери нагоре в една европейска класация. Става дума за класацията по цени на горивата. Ако доскоро в България се продаваше най-евтиният бензин в целия Европейски съюз, то сега с цена 1.263 евро за литър изпреварваме Кипър и Естония. В момента българският бензин е само с 14% по-евтин от средната цена в Европейския съюз – 1.47 евро за литър. По отношение на дизела, българските бензиностанции продават по-скъпо по сравнение с Естония, Литва, Люксембург и Словения, на цената на Полша и Испания.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg