EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Лукойл" - 0 лв. за преработка на нефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лукойл" - 0 лв. за преработка на нефт

mail11:10 | 06.04.2012прегледи 1143 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Компанията „Лукойл" е готова да намали цената за преработка на нефта до нула, обяви след среща в икономическото министерство генералният директор на компанията Валентин Златев. "Лукойл" може да сведе до минимум производствените, търговските и административните разходи, за да може цените на горивата да паднат. Златев призна, че скъпите горива са удар върху икономиката и потребителите, но допълни, че рафинерията няма големи възможности за маневриране в посока поевтиняване на горивата.
Както е известно, вчера се състоя среща на икономическия министър Делян Добрев с Валентин Златев, който представи мерки за предотвратяване на евентуалното поскъпване на горивата в България, вследствие на увеличаване на цените им на международните пазари.
Да се премахне добавката за биодизел и изискването за 60-дневни запаси или да се намалят дните - това са други предложенията на "Лукойл" според министър Делян Добрев, които той коментира в парламента. При отпадане на биодобавката, цената има вероятност да намалее с 5 стотинки. Добрев отбеляза още, че ако се приложат дискутираните предложения, то намаленията на крайната цена ще бъде в рамките на стотинки, не на левове. Единственото по-сериозно намаление може да дойде от евентуална промяна в акциза, но както е известно в момента, в България действа минимална ставка според изискванията на ЕС.

Добрев призна, че цената на петрола на международните пазари е много нестабилна, а икономическото ведомство обмисля действия при евентуално шоково покачване на цените или поскъпване на долара. Той не даде повече подробности в каква насока ще се работи при голям скок.
Златев коментира разследването на Комисията за защита на конкуренцията, която проверява за картел при горивата. По думите му в проверката няма нищо притеснително, защото "Лукойл" е бил проверяван през 2009 г. и 2010 г.
От началото на годината потреблението на горива у нас е намаляло с 24%, а нефтът е поскъпнал с 34%.
Предстои нова среща за обсъждане на темата за акциза върху горивата, на която освен Симеон Дянков, най-вероятно ще участва и премиерът Бойко Борисов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg