EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Луканка и пастърма в центъра на Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Луканка и пастърма в центъра на Брюксел

mail09:44 | 19.07.2010прегледи 987 коментарикоментари 0


Еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош откри в центъра на Брюксел двудневно европейско селскостопанско изложение "Земеделие: Вкус за живот", което се организира по негова инициатива. В изложението участват всичките 27 страни от ЕС с еднакви по площ и вид щандове.
България се представи с традиционен национален щанд, организиран от Министерството на земеделието и храните. На него бяха изложени винили, които имитират български черги и копривщенски къщи, съобщи пресцентърът на министерството на земеделието и храните.
При посещението на щанда Дачиан Чолош опита българско филе и пастърма, сирене и кашкавал. Той взе за спомен мускалче с розово масло и заяви, че "познава много добре българските продукти". Специална бутилка вино като подарък му изпрати министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Изложението не е с търговска цел. То е част от съпътстващата програма на конференция, посветена на дебатите за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Целта е да се привлече и провокира вниманието на широката общественост към проблемите на земеделието. Всички страни представят своите традиционни храни и напитки. България представи за дегустация български месни продукти - филе, луканка и пастърма, млечни продукти - сирене и кашкавал, розово масло, розови води, сапун с розова есенция, пчелен мед, бяло и червено вино. Месните продукти са предоставени от "Тандем", млечните от "Пършевица" и "Белла България", мед от "Сизиф", а вината от избите "Шато Данубия" - Русе, "Винпром Ямбол" и "Хърсово - Сандански". Продуктите от роза са на Института по розата в Казанлък.
България беше една от страните, които участваха в откриването на изложението. Официалното откриване направиха танцови състави от Румъния, а веднага след речите се включи български фолклорен състав "Български ритми". Те изнесоха богата 20-минутна програма с танци от различни краища на България, като включиха в анимацията и събралата се публика.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg