EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лоша реколта от грозде, плодове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лоша реколта от грозде, плодове

mail16:11 | 07.08.2018прегледи 659 коментарикоментари 0


Най-лошата реколта за последните 10 години очакват в навечерието на гроздобера лозарите във Великотърновска област. Заради дъждовете гроздето гние, на места е пропаднала над 90 процента от продукцията. Дъждовете и градушките това лято съсипаха лозовите масиви, коментира агрономът от Свищов Георги Николов за БНР: “Годината е лоша и се наблюдават поражения от икономически най-важните болести - обикновена мана, брашнеста мана и сиво гниене. В Северна България се появява черно гниене по гроздето. Може пораженията да са между 75 и 100 %.“ Виненото грозде, което лозарите успеят да наберат от новата реколта, се очаква да е с поне 20 стотинки на килограм по-скъпо от миналата година. Засега от избите във Великотърновско не правят прогнози за увеличението на цените на напитките, резултат от лошата реколта.

Ниски добиви и лошо качество на плодовете и зеленчуците. Според производителите в Русенска област това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято. От Съюза на Дунавските овощари отчитат между 60 и 80 % по-малко добиви, в сравнение с миналата годината, предаде БНТ.

Павел Спасов се занимава с овощарство от 21 години. Отглежда кайсии, праскови, череши и сливи на площ от 900 дка. Казва, че добивите тази година са едни от най-ниските.

"Кайсиевата реколта тази година не е лоша - тя е катастрофална. Лично при мен имаше между 15 и 20 % реколта. Докато тук, в община Сливо поле, към Тутракан и Силистра, се наблюдаваше нулева реколта при кайсията", споделя той.

Производителят бърза с прибирането на реколтата от праскови, защото заради дъждовете, плодовете са започнали да гният. Добрата продукция изнася за Румъния, но за по-нискокачествената няма пазар.

"От заводите в България за сок - почти никой не работи и тези праскови, които са болни трябва да ги изхвърляме", обясни Спасов.

Заради вноса на плодове и зеленчуци обаче, по-ниските добиви у нас не са довели до повишаване на цените на стоката. Производителите се надяват държавата да отчете тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи субсидии за следващата година.

 

 

/БНР

 

 

 


Тагове: грозде, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150