EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лот 4 от АМ „Струма”- строителството започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лот 4 от АМ „Струма”- строителството започна

mail11:20 | 05.04.2012прегледи 836 коментарикоментари 0


От днес започва строителството на ЛОТ 4, Сандански-Кулата, на автомагистрала "Струма". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез оперативна програма "Транспорт". Общата му стойност е над 56 млн. лева.
„Осъществяваме мечтата на поколения българи да имат магистрали.” С тези думи премиерът Борисов даде старт на символичната първа копка на ЛОТ 4 при Сандански. „Автомагистрала „Струма” ще доведе до изключителен възход на региона. Тук ще бъдат вложени 56 млн.лв. за изграждането на лота от Сандански до Кулата, а това означава, че осигуряваме и работни места за населението”, каза още той.
„Изграждането на магистрала „Струма” ще позволи на хората за по-малко от два часа да пътуват от пристанището на Солун до София”, обясни премиерът и подчерта значението на аутобана и за връзката през Дунав мост 2 и Дунав мост 1 за Европа, и на автомагистралите „Тракия” и „Марица” за пристанищата в Истанбул и Бургас.

„Днес стартираме този лот и паралелно с него изграждаме жп линия, по която влаковете да се движат с 160 километра в час. Така на практика правим две магистрали”, допълни министър-председателят. На церемонията премиерът съобщи още, че през пролетта на следващата година ще стартира изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Струма” между Дупница и Благоевград, в края на 2013-та година ще бъде завършен ЛОТ 1 на аутобана от Долна Диканя до Дупница. По думите му около 1 млрд.евро ще са необходими за изграждането на третия лот на магистрала „Струма”, Благоевград – Сандански, през Кресненското дефиле. Неговото строителство ще бъде реализирано през следващия програмен период - 2014-2020 - та година. „Магистралите, които строим са по всички световни екологични изисквания”, каза той и допълни, че скоростта и бързината на строителството са важни, но качеството също трябва да бъде на високо ниво.
„Този обект е от изключително значение за двустранните отношения между Гърция и България, за транспорта, туризма, общуването и изобщо за икономиката”, каза по време на събитието посланикът на Гърция в България Н.Пр. Трасивулос Стаматопулос. „Освен двустранното си измерение автомагистрала „Струма” като част от път Е-79 и Европейския транспортен коридор ІV, който свързва Германия и Централна Европа с Егейско море, е обект с общоевропейско значение. Тази магистрала ще даде голям тласък и на българската и на гръцката икономики и на взаимоотношенията между страните като цяло”, каза още гръцкият посланик.
„Магистрала „Струма” е най-екологичната магистрала в Европа. Тя е важна не само за развитието на региона, но и на държавата, на социално-икономическите отношения, на развитието на туризма, както и за запазването на най-красивата част на България – Кресненското дефиле”, каза на церемонията министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че договорените средства по Оперативна програма „Транспорт” надвишават вече 3 млрд. и 300 млн.лв. Бюджетът на програмата е договориран на 90%, а 1 млрд. и 100 млн.лв. са разплатените средства по големите обекти, които се изграждат в страната.
Автомагистрала “Струма” е част от Транс-европейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейски транспортен коридор ІV в отсечката от пътен възел “Даскалово” до ГКПП Кулата.
По магистрала „Струма“ се осъществява и пътният трафик за Гърция.
Дължината на ЛОТ 4 е 15 км (от км 423+800 до км 438+500), а срокът за изпълнение e 23 месеца. Договорът за строителство бе подписан на 19 март т. г. Стойността му е 55 980 000 лв. без ДДС. Изпълнител е „АКТОР” АД. Строителният надзор ще осъществява „ПЪТИНВЕСТИНЖЕНЕРИНГ” АД, чийто договор е за 297 016 лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.
Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза (3 селскостопански), 5 подлеза (3 селскостопански и 2 жп подлеза на жп линия „София – Кулата”), 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма” и 2 моста при жп линия „София – Кулата”). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места и др.
Общата дължина на АМ „Струма”- от Даскалово до гръцката граница е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg