EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лондон планира разширение на ядрения сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лондон планира разширение на ядрения сектор

mail17:35 | 15.01.2024прегледи 456 коментарикоментари 0


Британското правителството се надява да даде тласък на ядрената енергетика с най-голямото разширяване на сектора от 70 години, съобщи Би Би Си.

Нов голям проект за ядрени реактори ще учетвори доставките до 2050 година, като правителството твърди, че това ще намали сметките и ще подобри енергийната сигурност.

Освен това министрите твърдят, че новата програма за ядрено гориво на стойност 300 милиона паунда ще намали зависимостта от доставките отвън. В момента ядрената енергия осигурява около 15% от електроенергията в Обединеното кралство, но много от остарелите реактори в страната трябва да бъдат изведени от експлоатация през следващото десетилетие. 

Така наречената "пътна карта" на правителството за ядрената енергия има за цел изграждането на флот от ядрени реактори, способни да произвеждат 24 GW до 2050 година, което би било достатъчно да се отговори на една четвърт от националното търсене на електроенергия. 

Очаква се да бъде одобрено изграждането на един или два нови реактора на всеки пет години от 2030 до 2044 година и ще бъде предоставена подкрепа за друг голям реактор в допълнение към строящият се в Хинкли Пойнт в графство Съмърсет и вече планирания в Сайзуел в графство Съфолк. 

Дъг Пар, главен учен на британския клон на "Грийнпийс", обаче не е впечатлен и каза за Би Би Си, че несъмнено бъдещето е на възобновяемата енергия. Пар не смята, че инвеститорите ще повярват на правителството и ще се втурнат да влагат пари в скъпата ядрена енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158