EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лозята във Франция измръзнаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозята във Франция измръзнаха

mail08:35 | 19.04.2021прегледи 821 коментарикоментари 0


Една от най-големите френски индустрии за износ е изправена пред опустошителен удар, след като необичайно силен студ по-рано този месец повреди лозята в цялата страна, причинявайки нов удар върху винопроизводителите, които вече се разклатиха от пандемията и американските мита.

Според експерти засегнати са 80% от лозята в основните лозарски райони на Франция, според Европейския комитет на винените компании. "Очаква се това да доведе до загуба на доходност в диапазона от 25% до 50% в някои региони", заяви търговският орган пред CNN Business.

Разрушенията се разпространиха из долината на Рона, Бордо, Бургундия, Шампан, Прованс и долината на Лоара, заяви Ан Коломбо, президент на апелативния район Корнас, лозарски район в региона на Рона. "В някои региони ще има много, много малко грозде тази година", каза тя и добави, че студът в Корнас е най-лошият от повече от половин век.

Винопроизводителите се опитваха да поддържат температурата на въздуха по-висока, като запалваха свещи и мангали в лозята си, но в много случаи това не беше достатъчно, за да защитят техните лозя.

"Важен дял от реколтата е загубен. Рано е да се дава процентна оценка, но във всеки случай това е трагедия за засегнатите лозари", каза Кристоф Шато, директор по комуникациите във Винения съвет на Бордо.

Мразът заплашва и други култури, включително цвекло и рапица, според Националната федерация на фермерските съюзи. "Мъките са огромни в лозята, овощните градини и нивите", се казва в изявление на организацията миналата седмица. Според френския премиер Жан Кастекс, от 1991 г. фермите не са се сблъсквали с толкова опустошително метеорологично събитие. Говорителят на правителството Габриел Атал заяви пред журналисти , че в някои райони може да бъде загубено "почти цялото годишно производство" на определени култури.

Френското министерство на земеделието и храните миналата седмица активира програмата си за "земеделски бедствия", задействайки данъчни облекчения и други мерки за финансова подкрепа за фермерите.

Държавните служители проведоха спешна среща с банкери, застрахователи и представители на земеделието, за да идентифицират допълнителни механизми за подкрепа.

 „За вас, фермерите, които в цяла Франция се бориха неуморно, нощ след нощ, за да защитят плодовете на вашия труд, искам да ви кажа, че ви оказваме пълната си подкрепа в тази борба. Стойте твърдо! и ще остане така “, заяви френският президент Еманюел Макрон в Twitter.

Кризата идва в особено труден момент за френските винопроизводители, които страдат от по-слаби продажби в резултат на блокиране на коронавируса на ключови международни пазари, колапс на туризма поради пандемията и американски мита, свързани със спор с Европейския съюз за субсидии самолетостроители Airbus (EADSY) и Boeing (BA).

Износът на френско вино и спиртни напитки е спаднал с близо 14% до 12,1 милиарда евро (14,5 милиарда щатски долара) през 2020 г., като продажбите за Съединените щати са паднали с 18%, според Федерацията на износителите на вино и спиртни напитки на Франция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg