EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лозя, вина и изба Uva Nestum

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозя, вина и изба Uva Nestum

mail12:01 | 08.08.2016прегледи 2273 коментарикоментари 0


Вили Гълъбова, DiVino

България е необикновено място, страна на контрасти, неземна хубост и неизчерпаеми изненади. С една такава приятна изненада, Uva Nestum, ме срещна професионалното ми любопитство към малките производители на хубави вина. По долината на р. Места, на път за Кавала, в гр. Гоце Делчев, ако се отбиете само няколко стотин метра от основния път, можете да се почувствате сякаш сте попаднали в страната на чудесата. И ако като мен очаквате да видите само една малка спретната винарна, няма как да сте по-далеч от истината. Не че няма и това, но винарната е само една бисерна капчица в този оазис на зеленото спокойствие, изграждан повече от 15 години от три поколения на семейство Билареви.

В комплекса Uva Nestum Wine & SPA може буквално да се изгубите, разхождайки се сред лозя и овощни градини, покрай езеро-развъдник на риба и симпатчен зоокът. Можете да поиграете на тенис кортовете, на футболното игрище или да направите няколко дължини в почти олимпийския външен басейн, обграден от безупречна морава с дзен елементи. И това все още не е всичко, очакват ви още един от най-хубавите СПА центрове с винени, солни и други процедури, вкусен ресторант, в който сервират само местни продукти, и стилен хотелски комплекс.

Семейството

Зад това постижение стои цяла една фамилия, чийто мотор безспорно е Иван Биларев и неговата мечта да отглежда лозя, да произвежда висококачествено вино в собствена изба и да предлага виното на място, което привлича ценителите с неповторима си атмосфера и естествена хармония. Зад гърба му плътно е баща му, главният агроном и патриархът на семейството Атанас Биларев, чиято заслуга са отглеждането на пресни плодове и зеленчуци и цялостна грижа за собственото стопанство на комплекса. Сред енолозите също има член на фамилията - Магдалена Биларева (сестра на Иван). А младото попълнение, представител на третото поколение Билареви, което се включва в семейния бизнес е Цвети Биларева, върнала се от Франция, за да се грижи за популяризирането и развитието на Uva Nestum като целогодишна спа и винена дестинация.

История на проекта

Всичко започва преди 14 години със спечелването на търг за продажба на пустеещи земи и рушащи се постройки, част от бивше военно стопанство. Фамилията придобива 62 дка, като земеделската дейност на дружеството предопределя и първите промени в имота - изграждането на стопански и производствени сгради. Следва подготовката на земята и засаждане на първите лозови насаждения през 2005, а през 2010 идва ред на избата и началото на винопроизводството. През същата година е открит и ресторантът-енотека, чиято концепцията е да работи с натурални храни, половината от които се доставят директно от стопанството. В края на 2010 г. е завършен спортният център с два тенис корта и игрището за футбол на малки врати. Едновременно със строежа на забележителните с архитектурата си хотелска част и СПА център в комплекса се изгражда и красив парк, който подчертава естествената красота на мястото.

Лозя, вина и изба Uva Nestum

Свързващото звено между трите поколения в Uva Nestum е общата им любов и привързаност към техния произход. Това кара всички тях, където и да работят, учат и преуспяват, винаги да се връщат към родното си място. В най-голяма степен този респект към произхода е валиден за техните лозя. Ето защо виното от изба Uva Nestum се произвежда само и единствено от собствени лозя, заемащи площ от 1.7 xа, част от комплекса. Отглежданите сортове са пет: местният сорт рубин и френските сира, каберне фран, мерло и каберне совиньон. Стопанството e на 500 м надморска височина в котловинно поле, където често има опасност oт измръзвания през зимата и супервисоки температури през лятото, затова лозята през зимата се загръщат, а целогодишно за тях се грижат 15 души, като почти всички обработки се извършват на ръка.

Произвеждат 12-14 тона грозде, или около 10 000 бутилки вино. Избата е умишлено проектирана да бъде малка, с капацитет, отговарящ на размера на лозята. „Налагаме си автоцензура", казва Иван Биларев, „за да не се изкушаваме и да останем и в бъдеще толкова малки, колкото е стопанството ни“. В миниизбата си обаче прилагат всички съвременни методи на винопроизводство – двойно сортиране, охлаждане на гроздето, студена мацерация, контрол на температурата на ферментация и др. Най-добрите вина отлежават само във френски бъчви първо зареждане около 10-14 месеца, а за средния клас Uva Libre използват 2-ро зареждане бъчви, в които вината престояват около 6-8 месеца.
Енолози са две дами - Росица Георгиева и друг член на семейството - Магдалена Биларева, завършили УХТ - Пловдив. Всичко е семеен бизнес в най-добрия смисъл на това понятие.

Наградите не закъсняват - още първото бутилирано вино Uva Nestum рубин & мерло 2009 печели златен медал от конкурс в Драма. Следват отличията от Балканския международен винен конкурс: бронзови медали за Uva Nestum рубин & мерло 2011 и Uva Nestum рубин & мерло 2012, както и най-голямото отличие - трофей за Rose Uva Nestum 2014.

В красивата дегустационна към избата, както в ресторанта-енотека и винения бар на комплекса, често може да попаднете на винени вечери, които домакините наричат "Винени пътешествия", посветени както на вината, така и на храната, музиката и културата на различните световни винени региони. Ако искате да тръгнете на някое от тези пътешествия, е нужно просто да изпратите мейл на Цвети Биларева и тя с радост ще ви информира за датата на следващото им събитие.

В заключение - безкрайно впечатлена от този оазис на красотата и спокойствието, мога да кажа, че без съмнение неповторимостта на комплекс Uva Nestum се дължи преди всичко на отдадеността на едно семейство, съчетало знанията и усилията си в следването на една мечта, мечтата да работят заедно, да създават изключителни продукти, да съхранят семейните традиции и да останат верни на земята и богатствата ѝ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg