EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лозари чакат над тон грозде от декар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозари чакат над тон грозде от декар

mail16:30 | 07.07.2015прегледи 1295 коментарикоментари 0


Хиляди лозари в селата на община Сандански очакват богата реколта тази година. "До момента няма никакви болести по лозовите насаждения, времето също е с нас - няма дълги суши. Нито пък непрекъснато вали дъжд, както бе миналата година, тогава влагата докара и мана по лозята, загубите ни бяха над 50%", каза кметът на село Катунци Стоян Танушев.
В момента стопаните нямат никакви притеснения, всичко е наред с над петте хиляди декара лозови насаждения в региона. Те се надяват на високи добиви тази година - да наберат по над тон от всеки декар, независимо от сорта на гроздето. Почти всички местни хора разчитат на доходи от продажбата на плода и на течния еликсир, който произвеждат от него. "Знаем, че цената няма да е висока. Продавали сме грозде и за 30 стотинки за килограм. Но поне ще бъде много повече продукцията ни в сравнение с миналата година, когато някои стопани загубиха 90% от гроздето си заради дъждовете и болестите", каза още кметският управник на Катунци.
"Най-важно е да съхраним реколтата, която се очертава да е от най-добрите в последните няколко години. Само да няма градушки", твърдят лозари.
Въоръжени патрули ще пазят хилядите декари лозови масиви в региона. Мераклии за охрана не липсват. Кметските управници увериха, че във всяко село ще има минимум по две патрулни двойки. На доброволците ще помагат и служителите на Гранична полиция. "През цялото денонощие ще има осигурена охрана. Ще се дежури по 12 часа. Няма да позволим гроздето, за което полагаме толкова труд, да ни го "приватизират" апаши. Затова ще вземем необходимите мерки, пиле няма да може да прехвръкне", каза кметът на село Враня Валери Попов./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg