EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лозари и винари недоволни от нова стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лозари и винари недоволни от нова стратегия

mail09:04 | 10.12.2021прегледи 1049 коментарикоментари 0


Предложеният текст на Стратегията за развитие на лозаро-винарския сектор /2022-2027 г./ не отговаря на основните потребности на производителите, осъществяващи дейност в секторите "Лозарство" и "Винарство". Това заявяват в декларация до медиите от бранша, след състоялата се днес в Пловдив общобраншова среща. В нея са участвали: Националното сдружение на българските лозари; Съюзът на енолозите в България; Българската асоциация на винените професионалисти; Българската асоциация на независимите лозаро-винари; Сдружението на пепиниерите; Националното сдружение на българската домашна ракия; Регионалната лозаро-винарска камара "Мизия"; Югоизточната Тракийска регионална лозаро-винарска камара; Регионалната лозаро-винарска камара "Тракия"; Черноморската регионална лозаро-винарска камара; Регионалната лозаро-винарска камара "Бургаска южночерноморска"; Регионалната лозаро-винарска камара "Пирин".

В декларацията, подписана от представителите на браншовите и експертните организации, е отбелязано още, че Стратегията не залага визия за развитието на сектора, не формулира конкретни цели за програмния период и не посочва очаквани резултати.

Според бранша, документът не отчита и специфичната структура на секторите "Лозарство" и "Винарство", не диференцира мерките по отношение на различните по големина производители и не залага прогнозна визия за промяна или запазване на съществуващата структура. Стратегията не посочва национални приоритети, отговарящи на потребностите на производителите и насочени към изграждането на съвременен конкурентен облик на българското лозарство и винопроизводство. Освен това, тя не залага адекватни мерки за изработване на обща маркетингова стратегия, насочена към вина с висока добавена стойност, гарантиране на справедливи доходи и цени на производителите на винено грозде и вино, не залага цели, насочени към промяна на пазарната структура и позиционирането на българските вина.

Като проблем в така формулираната стратегия, от лозаро-винарския бранш определят и това, че тя не предвижда никакви мерки за прилагане на регионално специфични политики, насочени към устойчивост на регионите и развитие на районите за производство на вина с наименование за произход; мерки за насърчаване и развитие на винено-кулинарния туризъм като инструмент за формиране на добавена стойност; мерки, насочени към увеличаване на дела на местните сортове с оглед на предлагането на вина с национална специфика и отличимост.

Не на последно място, Стратегията не определя никакви адекватни мерки за развитие на лозаровинарската наука, както и на специализираното образование за лозарство и винарство, смятат от бранша. Тя насочва вниманието си към браншовите организации в сектора, без да отчита настъпилите промени, новосъздадените структури на производителите и силно изразената воля на производителите да бъдат активен партньор при формулиране на политиката в сектора, се посочва в декларацията.

Извън обсега на Стратегията остават много важни въпроси, свързани с производството на десертно грозде, статута на микро- и малките производители, включително и тези на ракия, съгласно допустимите европейски разпоредби, отбелязват авторите на декларацията.
С оглед изложеното дотук, браншът отчита, че предложената Стратегия за развитие на лозарството и винарството /2022-2027/ не отговаря на потребностите на бранша и не отговаря и на специфичните изисквания към Стратегическите планове за развитие на земеделието до 2027 г.

Лозаро-винарският сектор трябва да намери определение като приоритетен сектор, с достатъчно и справедливо подпомагане, така че да бъде изравнен по конкурентност с останалите страни с гроздо- и винопроизводители, посочват от бранша и настояват в този вид тя да не бъде подлагана на обсъждане, разглеждана и приемана, както е насрочено за 9 декември 2021 г., а в двумесечен срок да се изготви нова стратегия.

Декларация е адресирана до министъра на земеделието храните и горите, до председателя на Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за развитие на земеделието, до Изпълнителната агенция по лозата и виното, до парламентарно представените партии в 47-ото Народно събрание, до председателя на парламента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg