EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ловци на трюфели на протест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ловци на трюфели на протест

mail08:10 | 16.10.2023прегледи 470 коментарикоментари 0


Ловци на трюфели протестират против предложените от Министерството на финансите нови данъчни промени – въвеждане на патентен данък.

Светлозар Сидеров – председател на Националната федерация на ловците на трюфели, заяви, че без да бъдат попитани, им сменят метода на облагане на доходите. „Досега плащахме 10% данък върху продукцията на изкупвателния пункт и търговците внасяха данъка на името на всеки търсач.

За нас не е удачен патентният данък, защото с тази дейност се занимават пенсионери, лица от малцинствата, хора, които са трайно безработни. Те трябва да поемат цялата административна тежест, което може да ги отведе в сивия сектор. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. С патентния данък всички ще трябва да плащат еднакво, което не е справедливо“, каза Сидеров.

Той обясни, че е поискана среща с министъра на финансите Асен Василев, но досега никой не ги е потърсил. „Принудени сме да ни чуят, ако се наложи, ще отидем и пред Министерството на финансите“, каза Сидеров.

По думите му по неофициална информация в България има около 30 хиляди търсачи на трюфели. 

Брането на трюфели се оказва доходоносна дейност като опитни гъбари от Велико Търново припечелват средно по 20 000-25 000 лева месечно. Заради добре платената стока, напоследък квалифицирани кадри като инженери и икономисти, напускат работните се места във фирми и кантори и се отдават на бродене в горите.

"Кампанията е почти целогодишна. 90 % от находищата на трюфели са в гори от клечат габър и липа. Изключителна роля в брането на този вид гъби имат добре обучените кучета. Четириногите търсачи са от различни породи, а обучението им да откриват трюфели продължава 2-3 месеца, докато са малки", обясняват запалени гъбари.

Те разкриват още, че в горите около Велико Търново преобладава предимно черен трюфел, известен още като "летен". В момента трюфели Първо качество се изкупуват по 160 лева за килограм.

"Есенните трюфели се смятат за по-голям деликатес, берат се от септември до декември и изкупната им цена може скочи на над 1000 лева за килограм. Има много разновидности трюфел. Например бял трюфел се среща по поречието на реките, както и във върбови и тополови гори, където почвата е т.нар. "кален пясък".

Цената на тази гъба може да надхвърли и 10 000 лева за килограм. Зимният трюфел, известен като "бурмале" е черен на цвят и излиза по ръба на горите, по поляни и в липови гори. Цената му варира средно между 100 и 200 лева за килограм. В боровите гори в района се среща и трюфел "борче".

Във Велико Търново действат три изкупвателни пункта като количествата заминават предимно за Италия и Франция. Гъбите се мелят и се подлагат на шоково замразяване при -40 градуса", казват вещи гъбари.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037