EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Лов" на земи в Розовата долина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Лов" на земи в Розовата долина

mail15:15 | 16.07.2012прегледи 2331 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Увеличават се розовите насаждения в Казанлъшко, а пазарът на земеделска земя се раздвижва. Това заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова за специалния пратеник на EconomyNews.bg.
Интересът е от външни фирми, които закупуват земеделска земя с цел разширяване на насажденията от етерично-маслени култури – роза и лавандула, уточни още кметът на общината.
В България има около 36 хил. дка розови насаждения, като най-голямата част от тях са в Казанлъшката долина, а останалите са в Карлово и Пловдив. Справка в сайта за недвижими имоти imot.bg показва, че предлагането на земеделска земя около Казанлък е силно ограничено. Слабото предлагане на такива терени през сайтовете вероятно означава, че продажбите стават през дружества със специална инвестиционна цел, обясниха от imot.bg за EconomyNews.bg.

Според Стоянова, добрата реколта през тази година може да стимулира производителите да разширят насажденията. „Топлото време в началото на май и проливните дъждове до началото на юни, дадоха възможност реколтата да бъде изключително качествена и много богата като количество. Розопроизводителите са доволни, защото успяха да си продадат розите на добра цена. Единственото, което можем да им пожелаем и очакваме от тях е да разширят насажденията си”, заяви Стоянова.
Изкупната цена на розовия цвят през минали години беше 1,50 лв./кг, на места до 1,70 лв./кг., докато през тазгодишната кампания, цените стигнаха до 2,50 лв./кг.
„Тази година са произведени около 1,5 тона розово масло в Казанлъшко, което вече е изкупено на много добри цени. Като количество, това задоволява както националния, така и международния пазар. Преработвателите също са доволни, защото продадоха полученото розово масло на много добра цена.”, коментира още кметът.
До миналата година розовото масло се продаваше на цени €4-5000/кг., а тази година цената му достигна €6000/кг. Високото качество на българското розово масло е оценено от френски, немски и японски компании. Българските производители си партнират предимно френски фирми от парфюмерийната индустрия, германски фирми, които ползват розовото масло за фармацевтиката и японски, които го ползват за хранителни добавки
 


Тагове: роза, земя
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg