EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лични партиди и в НОИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лични партиди и в НОИ

mail09:25 | 21.12.2014прегледи 1652 коментарикоментари 3


Експерти на правителството вече работят по два технически варианта, които да направят възможно връщането на личните пенсионни партиди от НОИ в универсалните пенсионни фондове, научи в. “24 часа”. Все още обаче много от подробностите по тези варианти не били обмислени.

Търсенето на технически решения се наложи, след като премиерът Бойко Борисов поиска усъвършенстване на приетите от Народното събрание поправки в Кодекса за социално осигуряване. В момента те предвиждат единствено правото на човек, роден след 31 декември 1959 г., да прехвърли партидата си от частен фонд към НОИ, но не и обратното прехвърляне. Според Борисов до края на март 2015 г. трябва да бъде измислен и приет вариант и за минаване от НОИ отново към осигуряване за втора пенсия в универсален фонд.

“Няма проблем, при преминаване обратно в частен фонд ще бъде връщана сумата, която е постъпила при прехвърлянето към НОИ”, обясни финансовият министър Владислав Горанов още в петък, веднага след заръката на премиера Борисов. При този вариант обаче не става ясно какво се случва с 5-те процента осигуровки за допълнителна пенсия, които НОИ ще прибира, докато човек е в държавния институт, обясниха правителствени експерти.

Проблемът се появява заради това, че в НОИ няма лични партиди, а парите от осигуровки, които постъпват този месец, на следващия се плащат като пенсии, стана ясно и от обясненията на социалния министър Ивайло Калфин.

Два са вариантите, които могат да бъдат приложени, твърдят експертите.

Първият е създаване на виртуални сметки в НОИ за всеки осигурен българин, роден след 1 януари 1960 г. В тях реално няма да има пари, но ще се виждат начислените осигуровки и при обратно прехвърляне към частен фонд ще е ясно НОИ каква сума трябва да преведе.

При този вариант хората няма да губят и петпроцентните вноски, правени, докато партидата им е била в НОИ. Единствено за времето, докато са се осигурявали само към държавата, върху вноските им няма да има доходност, тъй като НОИ не инвестира и не заделя пари, а ги ползва за изплащане на сегашните пенсии.

Втора стъпка на реформата със задължителното допълнително осигуряване за пенсия ще е и създаването на фонд с индивидуални партиди в НОИ, коментира вчера Тотю Младенов, съветник по социалната политика на премиера Бойко Борисов и социален министър при първото управление на ГЕРБ.

“Това не е екзотична идея, това е първата стъпка. Втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, защити новите законови текстове Младенов пред Нова тв.

Създаването на втори фонд в НОИ има два подварианта. Единият е да е солидарен по подобие на сегашния учителски фонд, който изплаща допълнителна временна пенсия на ранно пенсиониралите се учители. Можел обаче и да е капиталов, както са и универсалните пенсионни фондове. Той обаче ще има по-стриктни условия за инвестиране и ще носи по-малка доходност на хората, но много по-голяма сигурност, обясниха експертите.

Създаването на лични партиди в НОИ е въпрос на дебат, коментира вчера финансовият министър Владислав Горанов.

Решението за прехвърляне на лични партиди от частните фондове към НОИ трябва да бъде отменено, защото изборът е фалшив и манипулира хората, коментира пък бившият социален министър Йордан Христосков. “Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии”, каза той. Според него единствената цел на прехвърлянето на партидите към НОИ била да се намали дефицитът в бюджета.

Президентът няма да налага вето

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето на промените за пенсионните фондове, стана ясно от негово изказване пред Дарик радио.

“Вето – не. Но управляващите поеха категоричен ангажимент до края на март да се проведе националноотговорен дебат”, каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че частните фондове имат по-добра възвръщаемост и попита дали е редно хората да вземат решение, което да не може да променят, след като веднъж вече са се прехвърлили в НОИ.

“Ако към 31 март не се проведе този дебат, аз мисля, че ние ще имаме много трудна ситуация от гледна точка на доверието”, прогнозира Плевнелиев.
Проверки в КФН и фондовете

Проверки за Комисията за финансов надзор (КФН) и затова как се стопанисват парите в частните пенсионни фондове ще нареди премиерът Бойко Борисов. Той обяви намерението си в парламента късно вечерта в петък. По-рано през деня в дебатите в НС се появиха съмнения, че има инвестиции на фондовете към свързани лица.

КФН и ДАНС да проверят как фондовете стопанисват парите от осигуровките на хората поиска и шефът на парламентарната социална комисия Хасан Адемов от ДПС. Неговата партия подкрепи безрезервно промените, тъй като според ДПС те не били за национализация, а давали избор на хората.

Пенсионните фондове инвестират единствено в позволените от Кодекса за социално осигуряване, гласи обаче становище на КФН от петък./ източник:24 часа


Тагове: партиди, НОИ
 
Коментари
 
Спас Гечев - 21-12-2014 г. 18:45:02

според мен но без да съм експерт трябва да има и "спестовен елемент" при социалното и здравно осигуряване така всяка партида разбирай всеки титуляр ще е наясно във всеки момент с какво разполага. И съответно ще може държи отговорни управляващите съответният ФОНД или НОИ за това как се управляват "неговите пари" и т.н.

Спас Г. - 21-12-2014 г. 19:02:51

и да добавя тате имаше една приказка "дигни му опашката че да пръдне по рахат"... ББ пусна партенката видя "кой за какво се бори" ... за отбора му не е проблем да направят съответната корекция че и повече ... а "сърдитите старчета" ще ръкопляскат или освиркват а но ГЕРБ ще са начело и ако на някои не му харесва да предложи аргументирана и не посрамила/подкупила се/ се алтернатива някак си не ми е много ясно как "човеци които не са осигурили работа на 3, 5, 10 и повече хора и да им плащат заплата всеки петък и осигуровки всеки месец" от соственният си джоб се "тупат в гърди" и искат да управляват държава.......

ч - 22-12-2014 г. 10:50:23

Няма проблем, при преминаване обратно в частен фонд ще бъде връщана сумата, която е постъпила при прехвърлянето към НОИ”, обясни финансовият министър Владислав Горанов ..................... Това е отново ограбване, защото ако си е вкарвал напр. една година процентите в НОИ - тези вноски той при решение да се върне в частен пенсионен фонд автоматично ги ГУБИ. Вие за идиоти ли ни взимате или така ми се струва ?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg