EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лихвите по фонд ФЛАГ са 1.44% - 1.25%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лихвите по фонд ФЛАГ са 1.44% - 1.25%

mail12:00 | 08.06.2015прегледи 848 коментарикоментари 0


До този момент 824 общински проекта са получили мостово финансиране в размер на почти 1 млрд. лв. от Фонд ФЛАГ за извършване на разплащания към изпълнители или за осигуряване на собствено съфинансиране по проекти, които изпълняват със средства от европейските фондове – както от ОП „Регионално развитие“ и „Околна среда“, така и от ПРСР. Със средства от фонда се финансират също недопустими дейности или заплащат финансови корекции. Предоставените от фонда средства са използвани от бенефициентите за разплащания по проекти на обща стойност близо 4 млрд. лв. От тях над 60 % от тях са по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г.“.
Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договорите между Фонда за органите на местното самоуправление и „Банка ДСК“ ЕАД и „СИБАНК“ ЕАД за предоставяне на два револвиращи кредита, с които ще бъда подпомогната дейността на фонда.
След проведената тръжна процедура, наличният ресурс на ФЛАГ става 320 млн. лв. С тях всички общини бенефициенти по проекти ще могат спокойно да ги приключат до края на годината като ще могат да получат постоянно налични оборотни средства. В случай, че не могат да реализират проектите до края на тази година, ще използват средствата от фонда, за да ги продължат през следващата, каза още Павлова.
ФЛАГ ще разполага с достатъчен ресурс, за да подкрепи общински проекти и през първите 2-3 години от новия програмен период, съобщи тя.
Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова обясни, че лихвата за тригодишния период на договора със „СИБАНК“ ЕАД за кредита в размер на 20 млн. евро е в размер на 1.44%, а тази по договора с „Банка ДСК“ ЕАД за 40 млн. лв. е в размер на 1.25 % за срок от четири години.
Продължаваме да работим с другите ни партньори Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит. Разширявайки търговското участие, постигаме големия успех към малкото публични пари да се присъединят достатъчно много и евтини търговски пари, които да осигурят успешна реализация на публични инфраструктурни проекти, посочи директорът на фонда. Резултатът е добър и за това, че сме изключителен партньор на общините, те ни разпознават като такъв и разчитат на компетенциите на екипа за подпомагане на техните проекти, за изграждане на капацитет по отношение на управлението на финанси и кредитирането. За този шестгодишен период фонда няма нито един просрочен заем и нито един загубен лев, каза Данкинова.

 


Тагове: лихви, фонд ФЛАГ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168