EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Литва поема управлението на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва поема управлението на ЕС

mail10:15 | 01.07.2013прегледи 358 коментарикоментари 0


Надеждност, растеж и отвореност са приоритетите на Литва, която на 1 юли застава начело на ЕС за 6 месеца. Постигането на напредък по всеки от приоритетите ще бъде по-лесно, след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха за бюджета за 2014-2020 г.
Литва обеща да бъде „честен посредник“ в ръководенето на процеса на вземане на решения през следващите 6 месеца. Много от тези решения ще имат за цел да помогнат на Европа да излезе от настоящия икономически спад.
Като една от европейските страни, справящи се най-успешно с кризата, Литва вероятно е в състояние да помогне на ЕС да се върне към растеж. След рязък спад през 2009 г., когато нейният БВП се понижи с почти 15 %, Литва започна отново да бележи растеж през 2010 г. През 2013 г. се очаква тя да е сред икономиките с най-добри резултати в ЕС.
Ако бюджетът на стойност 960 млрд. евро бъде одобрен от евродепутатите, Литва ще трябва да прокара около 70 законопроекта, така че с парите от ЕС да продължат да бъдат финансирани проекти и дейности в редица важни области — от научни изследвания до регионално възобновяване.
Плановете на Литва за следващите 6 месеца са обобщени под мотото „надеждна, растяща и отворена Европа“.
Надеждност
Тъй като смята, че икономическата надеждност на ЕС зависи от финансовата стабилност, Литва възнамерява да гарантира по-стабилни публични финанси в Съюза. От голямо значение ще бъде напредъкът по отношение на банковия съюз и реформите на финансовия пазар.
Сред приоритетите са: изискване страните от ЕС да изпълняват договорените по-рано реформи (например относно икономическото управление) и укрепване на сътрудничеството в икономическата и паричната област в рамките на т. нар. Икономически и паричен съюз.
Растеж
Единният пазар – премахването на националните граници за хора, стоки, услуги и пари – има потенциал да стимулира растежа и да създава работни места. Литовското председателство иска да гарантира, че в него са включени всички подходящи стоки и услуги, като например енергия и научни изследвания.
Отвореност
По-тясната интеграция между ЕС и неговите източни съседи и сключването на споразумения за свободна търговия със страни като САЩ, Япония и Канада ще укрепят репутацията на ЕС по отношение на неговия отворен характер.
Тази година Литва за пръв път поема председателството на ЕС. Правителството на страната се подготвя от известно време за това, работейки в тясно взаимодействие с правителството на Ирландия, която председателства Съюза през първата половина на 2013 г./
Източник: ЕК, видео: ЕвропарлТВ
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg