EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Литва иска още пари за АЕЦ "Игналина"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва иска още пари за АЕЦ "Игналина"

mail10:30 | 02.03.2012прегледи 579 коментарикоментари 0


Литва няма да успее да завърши закриването на АЕЦ "Игналина" в договорения срок - 2029 година - без обещаното от Европейския съюз финансиране. Това заяви днес пред местна радиостанция  литовският премиер Андрюс Кубилюс, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако не бъдат получени обещаните средства, ще ни се наложи  сериозно да преразгледаме стратегията за закриване на атомната  централа", каза Кубилюс.
Според премиера при подобно развитие на събитията  закриването на станцията "ще се проточи неопределено дълго  време". "Много по-сложна ще бъде и ситуацията с проблемите на  сигурността на обекта", допълни той. Кубилюс припомни, че според договора за присъединяване на  Литва към ЕС закриването на АЕЦ "Игналина" е съвместно  задължение на Вилнюс и Брюксел.
"Договорът признава изключителната ситуация с АЕЦ  "Игналина", както и факта, че закриването й е дългосрочен  процес, чието финансиране надвишава икономическите възможности  на Литва", отбеляза премиерът. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с  когото Кубилюс вчера обсъди въпроса, заяви, че не знае от къде  да намери недостигащите средства, припомня ИТАР-ТАСС. Вилнюс се надяваше през идните седем години да получи за  закриването на атомната централа 770 млн. евро. Европейската  комисия обаче планира да отдели за тази цел само 210 милиона  евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046