EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Литва: Енергийният министър уволнен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва: Енергийният министър уволнен

mail14:10 | 20.08.2014прегледи 1269 коментарикоментари 0


Президентът на Литва Далия Грибаускайте освободи министъра на енергетиката Ярослав Неверович, който е етнически поляк. Тази стъпка може да засегне преговорите с Полша за бъдещето на единствената петролна рафинерия в балтийската страна, съобщи Ройтерс.

Ярослав Неверович бе уволнен, след като възстанови на поста заместник-министъра си, също етнически поляк, изваден от правителството при промени в кабинета. Отстраняването на двамата политици от партията Изборно действие на литовските поляци засили вероятността тази формация да напусне левоцентристката коалиция. Правителството ще продължи да има мнозинство в парламента, но такава стъпка може да помрачи сътрудничеството с Полша.
Поляците са над 6% от населението на Литва, наброяващо 3 милиона души. Варшава преди критикува Вилнюс за отношението към най-голямото малцинство в страната. Литовската рафинерия Орлен Лиетува е собственост на полската петролна група ПКН Орлен (PKN Orlen), която обяви, че иска да обсъди с литовското правителство евентуалната продажба на рафинерията. Губещата рафинерия доведе до рекордна загуба ПКН Орлен през второто тримесечие. Литва планира да започне да внася втечнен газ през 2015 година и иска да построи връзки с Швеция и Полша до края на 2015 година, за да намали енергийната си зависимост от Русия. Анализаторите отбелязват, че отстраняването на министъра няма да засегне тази стратегия. Министърът на транспорта и съобщенията Римантас Синкевичус ще бъде временно и министър на енергетиката, уточниха от службата на президента.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg