EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Липсва единен стандарт при оценка на имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Липсва единен стандарт при оценка на имоти

mail06:05 | 01.10.2016прегледи 827 коментарикоментари 0


Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти е сред действително сериозните теми за бизнеса в страната. Това води до различни интерпретации, а в някои случаи дори може да изкриви резултатите от оценяването. Затова и прозрачността е водеща тема на третата RICS* конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която ще се проведе в България.

„Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва Михаела Лашова, изпълнителнен директор на Forton/Cushman&Wakefield и посланик на RICS за Югоизточна Европа.

„И обратното, обективната оценка, направена от оценител, който спазва стриктно международните стандарти, дава надеждна и точна информация за това как се представя дадена инвестиция във времето и какъв е резултатът от взетите решения в дългосрочен план”, добавя тя.

Според нея, коректността на оценките влияе значително върху инвестиционния пазар, тъй като осигурява необходимото спокойствие и доверие от страна на инвеститорите да вложат парите си. В същото време обективното оценяване на активите дава точна представа как се развиват конкретните инвестиции, а с тях – и имотният пазар като цяло.

„Тази година темата за прозрачността стана още по-значима и покрай стрес-тестовете на банковата система, тъй като в голямата си част обезпеченията по отпуснатите кредити са недвижими имоти”, казва още Лашова.

„През последните години наблюдаваме видимо движение на капитали от развитите пазари в Западна Европа на юг, а впоследствие и към Централна Европа. Югоизточна Европа и в частност България са привлекателни, тъй като предлагат първокласен инвестиционен продукт при нива на доходност, които вече не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари“, коментира Михаела Лашова.

Нейната прогнозата е, че инвеститорският интерес към региона ще се трансформира в конкретни сделки.

„Очакванията ни се потвърждават и от участието ми в тазгодишното издание на CEE Property Forum, който се проведе във Виена с партньорството на RICS. В програмата освен горещите теми като Brexit, влошаващата се демографска картина, икономическите перспективи пред Европа и развитието на имотните пазари, присъстваше и специален панел за Югоизточна Европа, където бях сред участниците. Наблюденията ми са, че регионът става все по-интересен за инвестиции и имотните пазари вече започват да привличат големите капитали”, допълва Михаела Лашова.

 

*RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors (Кралски институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg