EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Липсата на кадри - огромен проблем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Липсата на кадри - огромен проблем

mail17:15 | 23.07.2021прегледи 820 коментарикоментари 0


Най-големият проблем в промишлеността и в производството е липсата на кадри. В бранша работят предимно възрастни, а младите се задържат за кратко и нямат мотивация да се развиват професионално в тази посока. Мнението е на Пламен Гунев, съсобственик на девненската фирма НОРД АД. Вече половин век тя се занимава с проектиране, изработка и ремонт на метални изделия, съобщи за БТА Областният информационен център-Варна.
Във фирмата работят около 60 души, повечето от които са стари кадри. Ръководството е готово да инвестира в нови, но след като прекарат в производството месец-два, те се отказват и търсят друга работа. Компанията не може да разчита и на професионалните гимназии, тъй като те не подготвят достатъчно добре учениците, твърди Пламен Гунев.
"Аз лично съм плащал курсовете на хора, за да бъдат обучени за стругари. Идват при нас, работят известно време и напускат, за да станат сервитьори или да отидат в чужбина, макар че се стараем да поддържаме добро заплащане", коментира той.
НОРД се занимава с ремонт, поддръжка и изработка на нестандартни резервни части за заводи в химическата промишленост в района на Девня. Силата на предприятието е в средното машиностроене. За да повиши производствения капацитет и да подобри ресурсната си ефективност, компанията е закупила по проект модерен струг за детайли и компютърна система за проследяване на процесите във фирмата. Чрез местната инициативна група "Девня-Аксаково" предприятието е спечелило финансиране по ОП "Иновации и конкурентоспособност" в размер на 273 400 лв. Техниката, в която са инвестирани средствата, подобрява качеството на продукцията, позволява производството на нови изделия, дава възможност за ръст в продажбите и износа. Капацитетът на закупената по проекта машина е много голям, но тя не се използва за струговане на дълги серии, затова няма как той да бъде достигнат. По-скоро нейната функция е да прави по-фини и прецизни детайли. Новият струг е отлична добавка към цифровата техника, с която фирмата вече разполага, и я допълва в работния процес.
За да затвори целия цикъл за механична обработка в предприятието, неговият мениджър планира да се снабди с още една машина, отново с помощта на европейско финансиране.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg