EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Линия на бедността в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Линия на бедността в България

mail15:15 | 28.05.2010прегледи 3937 коментарикоментари 0


1,2 млн. българи са бедни, а прагът на бедността е 13 пъти по-нисък от този в старите страни членки на ЕС, според проучване на Икономическия и социален съвет.
До края на тази година правителството ще подготви проект на национална стратегия за справяне с бедността, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

В България 211 лв. ще бъде границата на бедността от 1 януари 2010 г, според решение на кабинета от края на миналата година. Тази сума е изчислена на база 60% от средния общ нетен еквивалентен доход за страната.
Линията постоянно нараства, като през 2007 г. беше 152 лв., през 2008 г. нарастна на 166 лв., а през 2009 г. – 194 лв.
Методиката на изчисляване се разработи през 2006 г. от Министерството на труда и социалната политика, съвместно с БАН, НСИ, граждански организации и др., като в нея се описват начините и стъпките за актуализация.
Последните се изчисляват като парична равностойност на фактическия реализиран разход за потребление на хранителни стоки, които осигуряват жизнено препоръчителния дневен прием на калории – от 2700 кило-калории.
Взема се предвид и съотношението между равнището на разходите за нехранителни и хранителни стоки и услуги, което трябва да съответства на средното съотношение за 20% от домакинствата с най-ниски доходи.
Размерът от 211 лв. на линията на бедност беше одобрен и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Границата на крайната бедност в Турция например през май за едно четиричленно семейство е била 826 турски лири (430 евро), съобщи турският синдикат Тюрк-иш, цитиран от Анадолската агенция. Тази сума покрива разходите за храна на четиричленно
семейство в страната, за да може членовете му да се хранят здравословно, разнообразно и в достатъчно количество.
Границата на бедност, която се определя наред с разходите за храна, и от разноските за образование, облекло, жилище, транспорт, медицински грижи и пр., е била определена на 2691 турски лири (1403 евро) за семейство от четири души.
Същевременно минималната нетна работна заплата в Турция през първата половина на годината е определена на 577 турски лири (301 евро). В голяма част от турските домакинства работи само един от членовете на семейството, отбелязва синдикатът в изявлението си, като добавя, че минималната работна заплата стига едва за една седмица прилично преживяване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg