EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Либерализират телекомуникациите в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Либерализират телекомуникациите в Европа

mail14:30 | 03.10.2011прегледи 271 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че е започнала две обществени консултации за достъпа на алтернативни оператори до фиксираните телефонни и широколентови мрежи, притежавани от утвърдени на пазара на телекомуникациите дружества. Консултациите са част от усилията на комисията да стимулира единния пазар за далекосъобщителни услуги, като осигурява последователни и съгласувани подходи по въпросите за телефонните и широколентовите мрежи във всички държави от ЕС, се посочва в съобщението.
Първата консултация се отнася до недискриминационния достъп на алтернативни оператори до инфраструктурата и услугите на далекосъобщителни оператори с господстващо положение на пазара. Втората се отнася до начина, по който националните регулатори изчисляват цените, заплащани от операторите за въпросния достъп на едро (т. нар. мерки за разходно ориентирани цени). Резултатите от проучванията ще послужат на комисията да изготви препоръки за последователно и стимулиращо инвестициите прилагане на мерки за равнопоставеност и контрол върху цените. Според комисията, съгласуваността е решаваща за изграждането на свръхвисокоскоростни мрежи на основата на оптични кабели. Тези мрежи от следващо поколение са от съществено значение, за да се постигне целта всеки гражданин на ЕС да разполага с бърз и свръхбърз широколентов достъп до интернет не по-късно от 2020 година.
Съгласуваността подпомага далекосъобщителните оператори да осъществяват дейност в няколко държави от ЕС. Консултацията по ценообразуването на едро се отнася по-специално до изясняване как взаимоотношението между цените за достъп по медни и оптични кабели може да повлияе върху стимулите за инвестиране в нови мрежи на основата на оптични кабели.
ЕК отчита, че националните регулатори по далекосъобщенията засега прилагат различни подходи, когато решават да контролират посочените сфери на дейност. С прилагането на предоставените от комисията насоки от националните регулатори по далекосъобщенията ще се гарантира, че компаниите са в състояние да купуват при сходни условия за целия ЕС продукти за широколентов достъп, като например необвързан достъп до абонатни линии. Като краен резултат това ще позволи на алтернативните оператори да предлагат на потребителите свои собствени услуги на дребно на конкурентни цени и при равностойни условия, се посочва в съобщението.
До 28 ноември в двете консултации ще могат да участват далекосъобщителни оператори, организации на потребители, национални регулатори, представители на държавите от ЕС и други заинтересовани страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg