EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Либерализират пазара на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Либерализират пазара на дървесина

mail17:50 | 16.02.2012прегледи 721 коментарикоментари 0


Процентът комисионна за продажба на дървесина на стоковите борси за шестте държавни горски предприятия ще е фиксирана на 0.2 %. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. При продажбата на дървесина за 5 млн. лв. това означава комисионна за борсовите посредници от 10 000 лв., а не както твърдят от БСП за 1.8 млн. лв. Постигнахме договорка процентът сега да бъде 0.2 %, което е пет пъти по-малко от времето на управление на БСП в горския сектор, заяви министър Найденов в отговор на нападките от страна на народния представител Корнелия Нинова. По времето на г-жа Нинова комисионната при борсовата търговия е била 1%”, допълни той. Според него при БСП са създадени посредниците и по веригата комисионната е достигала до 30% и вероятно сметките на г-жа Нинова са направени при такива суми. Целта на решението за продажба на дървесина на борсата е пълна прозрачност и ограничаване на досегашните корупционни практики в бранша.

 

«Хората, които не искат да излиза дървесината на борсата явно защитават досегашните корупционни схеми», заяви изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов. Според него след пускането на 50% от дървения материал на борсата, той ще бъде изтъргуван на светло. Васил Симов категорично опроверга нападките на БСП, че е нарушен Закона за стоковите борси и тържищата в часта за избор на борсовите посредници. «Избрани са брокери с над 10 годишен опит», посочи той.

 

Министър Найденов обяви, че е постигнато споразумение с браншовите организации дървесината да се търгува и на трите стокови борси в страната. На Софийската стокова борса ще се продават 84% от дървесината. На останалите Пловдивската и Русенската ще бъдат отпуснати по 8% за всяка. Васил Симов каза, че всички суми, получени като борсови такси ще бъдат дарени за бедстващите райони.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg