EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути: Магарешко рали в Гурково

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути: Магарешко рали в Гурково

mail12:00 | 31.08.2012прегледи 1457 коментарикоментари 0


Единственото в света био-рали се провежда в старозагорската община Гурково. То се провежда от 1971 г. насам, като първото състезание с магарешки каручки е проведено на 10 септември същата година. Датата тази година е 4 септември, като съвпада с празника на града.


Подготовка
За участие в Био-ралито е необходима магарешка каручка, която по стара българска традиция трябва да е изрисувана. Някои превръщат каручките си в космически кораби, вертолети, линейки, комбайни, пиратски кораби и др.
Тренировки
На магаретата за участие в ралито се провеждат тренировки, преди да се явят на състезанието. Дни преди началото животните минават на силна храна – зоб или люцерна, но никакво просто сено.


Допинг
Допингът е забранен. Не се разрешава използването на люти чушки и конски мухи. Преди старта всички магарета минават лекарски преглед – състояние на зъбите, сърдечна дейност, копита.
Надпревара
Състезанието преминава в пет дисциплини – най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост. Гола не означава без дрехи, а без самар. Футболът с магарета е най-атрактивното състезание – участниците участват по желание.
Награди
Първият винаги получава био-гориво – /зърно, люцерна/ и кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели получават материални награди и парични премии.
Музей на магарето
В Музея на магарето е подредена изложба на атрибути, които са в помощ на животните. Сред тях има експонати от 19 век. Фотоизложба с над 400 снимки разказва за Био- ралито от първото до последното издание. Има и магарешки каручки, участвали в състезанието, но вече излезли от употреба.

Как да стигнем?
Община Гурково е разположена в област Стара Загора. През територията на общината преминават:
Първокласен път – І – 6 София-Казанлък–Гурково-Бургас, който се дублира с ж.п. линия „ София – Бургас”.
Път – II -55 – Русе–Велико Търново–Гурково-Свиленград/ Проход на Републиката/ .

Източник и снимки: Община Гурково
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg