EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни Маршрути - Кюстендил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни Маршрути - Кюстендил

mail12:35 | 23.06.2012прегледи 2171 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Празник на черешата организира община Кюстендил този уикенд. Градът и околността има смисъл да бъдат посетени и заради античното им минало и останалите до наши дни свидетелства за тази епоха. EconomyNews.bg продължава поредицата си "Летни маршрути", този път със спирка Кюстендил.

Земите по горното течение на р. Струма /Кюстендилски и Дупнишки район/ през античната епоха са били обитавани от тракийското племе дентелети. При наличието на благоприятни географски условия възникват две значителни тракийски селища – Пауталия /Кюстендил/ и Германея /Сапарева баня/. Пътищата , които са свързвали Горнострумската област със съседните райони и най-вече с гръцкия юг съдействуват за развитието на стопанските и културни контакти и влияния. Ценни данни в тази връзка дават откритите монетни съкровища от елинистическата епоха.
С установяване на римската власт земите на дентелетите са включени в стратегиите полска и планинска Дентелетика, обединени по-късно в една. Пауталия през І – ІІ век прераства в град с интензивен живот и е административен, стопански и културен център на своята територия. Неговото значение се запазва и през късната античност. В новосъздадената провинция Вътрешна Дакия, Пауталия е бил третият по значение град. През неговата територия е минавал един от главните пътища – Сердика – Пауталия – Стоби, водещ за Адриатика, който заедно с естествения път по долината на р.Струма и редица второстепенни пътни артерии способствуват за развитието на рудодобива, земеделието и скотовъдството, занаятите, както и за оживените търговски връзки с други антични центрове.
В резултат от дългогодишните археологически проучвания в Кюстендил са разкрити редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранновизантиийската епоха. В над 20 сектора е проследено трасето на Градската крепостна стена на Пауталия. Очертания от нея град в равнината е с площ 29,30 ха. Проучени са редица сгради – магазини, жилища, базилики и др. Сред тях се открояват римските терми от ІІ –ІІІ в. като една от най-представителните сгради в Пауталия. Многобройните находки на надписи, оброчни плочи, бронзови и керамични съдове, архитектурни детайли, скулптурни произведения, мозайки, накити, монети и др. изясняват моменти от бита и духовния живот на местното тракийско население. Локализирани са и некрополите на Пауталия. Разкритите в тях погребални съоръжения и инвентар дават данни за погребалните обичаи.
Второто значително тракийско селище в територията на Пауталия е град Германея, който известно време е бил седалище на кохорта от римски помощни войски. Едновременно с проучването на елементи от укрепителната система са разкрити и сгради от един квартал. От находките, открити по време на разкопките е установено, че населението се е занимавало със земеделие, лозарство, овощарство и някои занаяти като ковачество, грънчарство, каменоделство и др. Некрополът се е намирал западно от града.
Многобройните останки от селища и крепости в Кюстендилския район през римската и ранновизантийската епоха са доказателство за интензивен поселищен живот. Значителните площи, върху които се намират античните градежи в Рила, Коняво, Багренци, Таваличево и др. говорят за съществуването на викуси и тържища. Добре запазени са и редица крепости в планинските райони.
Регистрираните некрополи дават информация за погребалните съоръжения и погребалния обряд. Тракийският погребален обичай, който се запазва и в римската епоха намира израз в значителен брой могили, в който са открити погребения с богато украсени тракийски колесници.

С кола

Разстоянието от Кюстендил до: столицата София е 86 км., границата с Р Македония е на 22 км., границата с Р Сърбия и Черна гора е на 30 км.

Автобус и ЖП


                                                                      

 снимки: bgglobe.net, visit-kyustendil.eu
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044