EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летище София остава без магазини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летище София остава без магазини

mail09:15 | 14.12.2009прегледи 646 коментарикоментари 0


Въпреки новия си европейски вид, Терминал 2 на софийското летище губи наематели на търговски площи и пътниците не бива да се изненадват, че се налага да чакат полетите си в пусти салони, с опразнени магазини, съобщава Mediapool.bg.
Изнемогващи заради огромните наеми, един по един наемателите се отказват от договорите си с "Летище София" ЕАД.
В началото на 2009 г. магазините на Терминал 2 са 13. През декември седем от тях са вече опразнени, а на още един му тече предизвестие за прекратяване на наемните отношения.
Летището обаче няма голяма възможност да се намеси в този процес, каза пред изданието Пламен Станчев, изпълнителен директор на "Летище София".
Договорите с търговците се сключват след конкурс, който се печели от фирмата, предложила най-голям процент от оборота си като месечен наем, но сумата не трябва да е по-ниска от минималната наемна цена, определена от лицензиран оценител. И тук летище и търговци се сблъскват с два проблема, посочи Станчев.
Минималната цена се определя на база пътникопоток, а през 2009 г., той е почти същия като през 2008 г. Пътниците са с едва 130 хил. по-малко. Съгласно действащите си нормативи, летището не може да определи по-ниски начални наемни цени. Ръководството може да намали цената с до 30%, ако три поредни конкурса за отдаване под наем се провалят.
Вторият проблем е, че при откриването на Терминал 2 интересът към търговските площи е бил изключително голям и явилите се на конкурсите предложили огромни суми от по няколко хиляди евро на месец, без да знаят, че световната икономическа криза ще удари сериозно потребителите. Договорите са за по 3 или 5 години.
Търговецът може да прекрати отношенията си с летището с предизвестие от три месеца. От тази възможност са се възползвали повече от половината наематели на Терминал 2, включително и единствената книжарница на "Сиела".
Летището ще стартира нови процедури за отдаване на празните магазини, но при така зададените условия успехът им ще е доста спорен, заключава изданието.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053