EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летище Варна с полети до 13 дестинации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летище Варна с полети до 13 дестинации

mail17:05 | 09.10.2023прегледи 401 коментарикоментари 0


Летище Варна ще обслужва полети до 13 дестинации през зимния сезон. Това обяви Радостина Златева, експерт „Развитие на въздушния трафик“ във „Фрапорт България“, концесионер на летищата във Варна и Бургас, по време на Шестнайстия Черноморски туристически форум, който се проведе в курорта Св. св. Константин и Елена. Четири пъти в седмицата полети между Варна и Виена ще правят „Австрийските авиолинии“. Авиокомпанията работи целогодишно на летището и предоставя своите връзки с останалите градове по света, до които оперира.

Националният ни превозвач – „България Еър“, ще лети всеки ден между София и Варна с възможност за трансфери до цяла Европа, каза Златева. „Турските авиолинии“ ще правят ежедневен полет между Варна и Истанбул и оттам могат да се правят трансфери до цял свят. Нискотарифната авиокомпания Wizz Air ще оперира до 10 дестинации от Варна до градове в Европа, като най-много полети – пет, ще има до Германия – Берлин, Дормунд, Кьолн, Меминген и Хамбург. Другите ще са до Тел Авив (Израел), Брюксел (Белгия), Ларнака (Кипър), Лондон (Великобритания) и Айндховен (Нидерландия), обясни пред TravelNews Радостина Златева.

Отделно чартърни полети ще бъдат осъществявани от Варна до Турция, Египет, Тунис и др. страни, които ги организират български туроператори.

Донка Георгиева, член на УС на Варненската туристическа камара и управител на туроператора „АБ Травел“, коментира, че само с целогодишни полети до Летище Варна могат да бъдат привлечени големи събития в града. „Всички партньори питат именно за това, дали има постоянни и директни линии през цялата година до морската ни столица от градове в Европа“, допълни тя. Според нея такива полети са важни за развитието на събитийния туризъм във Варна. Става въпрос за организирането на големи международни конференции, конгреси, семинари, спортни мероприятия и турнири и др.

Летище Варна отбелязва ръст от 19% на пътниците през август тази година спрямо същия месец на миналата година, като е посрещнало 304 000 туристи, което обаче е далеч от нивата на южната аерогара. Обслужени са 2062 самолета, което е с 16% повече в сравнение с август 2022 г. На Летище Варна първото място все още се държи от Германия, от където са пристигнали най-много туристи. Полша обаче е близо до лидерската позиция. Следват Чехия, България (отчитат се вътрешните полети между София и Варна на „България Еър“ и „Раян ер“) и Великобритания. През тази година британските туристи са изключително малко по Северното Черноморие заради липсата на чартъри. Основно идват гости по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. Интересна тенденция е, че чехите също преоткриха Българското Черноморие и вече излизат на трето място.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg