EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Летища "Варна" и "Бургас" ще се възстановят през 2024

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летища "Варна" и "Бургас" ще се възстановят през 2024

mail07:15 | 23.11.2020прегледи 460 коментарикоментари 0


Концесионерът на летищата във Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД очаква пълно възстановяване на летния туристически сезон най-рано през 2023 или 2024 г. Това обяви Франк Кванте, главен изпълнителен директор на компанията по време на изложение "Туризъм ЕКСПО Дестинация Варна 2020". "Възвръщане на нивата с туристи и полети от 2019 г., която е най-добрата за двете летища, можем да очакваме към 2023-2024 г.", заяви Кванте. Прогнозата на компанията за следващата година е по-добра от настоящата. Кванте се надява през 2021 г. да бъдат достигнати 50% от полетите през 2019 г., като всичко над тях ще бъде голям успех. 

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД реализира спад от 80% през тази година на полетите до летищата във Варна и Бургас спрямо миналата година. Общо двете летища са посрещнали около 1 млн. пътници. На Летище Варна спадът е със 70%, а на летище Бургас още по-голям - с 85%. Чартърите на Летище Варна са с 91% по-малко, докато при полетите по редовни линии е по-добре ситуацията. 

"Надявам се следващата година да бъде по-добра и да привлечем по Българското Черноморие повече и нови туристи. България има шанс да дръпне чужденци, които да дойдат за първи път. Особено това може да стане заради отлива от силно пострадали дестинации като Испания и Италия", каза Франк Кванте. Той обаче допълни, че след това целият туристически сектор заедно трябва да се старае да ги запази и да дойдат отново. Кванте определи като много добра мярката на държавата за отпускането на субсидия от 35 евро на седалка за привлечен турист. И се надява да се възползват от нея повече туроператори през следващата година. 

От началото на годината до края на октомври летище Бургас отбелязва спад от 86% с посрещнати 409 863 туристи, докато за същия период на 2019 г. са били 2 843 298. Кацали са пътници предимно от Великобритания, Австрия, Полша, Израел, Германия, Беларус, Люксембург и София. Летище Бургас обслужва само една дестинация този зимен сезон (до края на м. март 2021 г.) и това е Лондон Лутън два пъти седмично (вторник и събота), обясниха от оператора. 

При Летище Варна ситуацията е малко по-добре. От началото на годината до края на октомври спадът е 70% (572 670 пътници през 2020 г. срещу 1 919 149 през 2019г.) Кацали са туристи предимно от Германия, София, Великобритания, Израел, Холандия, Австрия, Турция, Чехия, Белгия и Люксембург. Летище Варна поддържа 17 дестинации в зимното си разписание, като те са основно до Берлин, Брюксел Шарлероа, Кьолн, Дортмунд, Айндховен, Франкфурт, Хамбург, Истанбул, Ларнака, Ливърпул, Лондон, Меминген, Нюрнберг, Прага, София, Тел Авив и Виена. 

Председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (ВХРА) Павлин Косев отбеляза при отриването на изложението, че туризмът няма да бъде заличен. "Очакваме предизвикателен следващ летен сезон. През този видяхме как се работи в криза. Някои хотели въобще не отвориха, но работилите смъкнахме разходите и реализирахме добри печалби", посочи той. Според него всичко е въпрос на реорганизация и добър мениджмънт. Косев очаква сериозно освобождаване на персонал от хотелите по морето до началото на следващия летен сезон. Голяма част вече дори са го направили. По думите му мярката 60/40 на правителството няма да помогне за задържането на служителите. Косев се надява на нови мерки към хотелиерите от страна на държавата. Причината е, че повечето от тях имат да покриват огромни кредити.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820